Limburg wil met subsidies de wolf tegengaan

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
In de provincie Limburg kunnen sinds kort subsidies worden aangevraagd om preventieve maatregelen tegen de wolf te nemen. Van het geld kunnen zaken worden aangeschaft om vee te beschermen tegen het roofdier. Dit meldt Vroege Vogels. 

De subsidie is vooral bedoeld voor eigenaren en gebruikers van grond ter bescherming van bijvoorbeeld schapen en gewassen. De gewassen kunnen beschermd worden tegen wilde zwijnen. "We kunnen beter schade voorkomen dan financieel compenseren", aldusgedeputeerde Geert Gabriëls van natuur (GroenLinks). "Dit voorkomt onnodige verdrietige situaties en terugkerend financieel nadeel. Sommige schades blijven ontstaan als er niets aan voorzorgsmaatregelen wordt gedaan. Wij vinden als provincie biodiversiteit belangrijk voor een gezonde natuur en leefomgeving in Limburg."

Grootste deel van kosten vergoed

De provincie trekt van 15 maart tot 21 december een subsidiebedrag van bijna drie ton uit. Grondgebruikers of -eigenaren kunnen tot 80 procent van de kosten gesubsidieerd krijgen, die zij maken om schade door wolven, everzwijnen of dassen te voorkomen. "Je moet daarbij denken aan bijvoorbeeld dubbele schuin geplaatste rasters van een bepaalde hoogte om wolven buiten te houden", aldus de woordvoerster van de provincie. "Wolven kiezen de makkelijkste weg, zulke rasters zijn hen te moeilijk." Ook stroomdraden zijn geschikt om wolven te weren.

Door: Nationale Recreatiegids