Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Deze zomer twee proeven met veelbelovende vogelgriepvaccins

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Deze zomer twee proeven met veelbelovende vogelgriepvaccins
Deze zomer wordt op een of twee pluimveebedrijven geëxperimenteerd met twee vogelgriepvaccins, meldt landbouwminister Piet Adema. Onderzoek door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) laat zien dat twee 'vectorvaccins' het aantal besmettingen "significant verminderen". De vaccins werken evenwel voor zover bekend alleen voor kippen en kalkoenen.

In verschillende Europese landen wordt gezocht naar een werkend vaccin. De vogelgriep slaat normaal in de winter toe, maar vorig jaar bleef het schadelijke virus ook in de zomer. Daardoor zijn miljoenen vogels geruimd.

De vaccins voor kippen en kalkoenen lijken dus veelbelovend. Maar, benadrukt Adema, een gecontroleerde proef is anders dan een veldproef, waarbij het vaccin in de praktijk wordt toegepast. De proef die deze zomer start, zal "meer dan een jaar duren, onder andere om een beeld te krijgen hoelang de kippen na vaccinatie nog immuun zijn".

Voor het einde van het jaar hoopt de minister de eerste resultaten over de effectiviteit te krijgen. "Gegevens over de duur van de immuniteit komen in 2024 en 2025 beschikbaar."

HVT-H5-vaccins

De universiteit van Wageningen onderzocht in totaal vier mogelijke vaccins. Elk vaccin werd aan tien kippen gegeven. Daarna werden vijf kippen bewust besmet met vogelgriep, de andere vijf kippen werden niet geïnfecteerd. Ze werden daarna bij elkaar in een stal geplaatst. Bij twee vaccins werden de besmette kippen niet ziek en droegen ze het virus ook niet over aan de niet-besmette kippen. Het gaat om zogeheten HVT-H5-vaccins. Die zijn ontwikkeld door het Franse Ceva Santé Animale, dat ook een vestiging in Naaldwijk heeft, en het Duitse Boehringer Ingelheim Animal Health.

De geteste vaccins zijn nog niet geregistreerd in de Europese Unie en kunnen dus nog niet worden gebruikt in de landbouw. Wageningen spreekt wel van "een belangrijke eerste stap op weg naar vaccinatie tegen het vogelgriepvirus in de pluimveehouderij". De onderzoekers benadrukken wel dat het om proeven in een laboratorium gaat. Verdere tests moeten duidelijk maken of de vaccins in de praktijk ook werken, hoe lang ze beschermen en of de kippen later misschien een boosterprik nodig hebben.

De twee andere vaccins, die minder goed lijken te werken, zijn gemaakt door het Bulgaarse Huvepharma en het Amerikaanse MSD.

Door: ANP

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe. 

23 november '23 (14:17)

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen, het beschermde Europese vogelreservaat in Flevoland. Ook worden 45 heckrunderen en tachtig konikpaarden uit het gebied gehaald. Uit de jaarlijkse najaarstelling is volgens de dienst gebleken dat er nu te veel grote grazers rondlopen in het natuurgebied.