Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drinkwaterbedrijf Dunea stopt inname uit Maas vanwege vervuiling

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Drinkwaterbedrijf Dunea stopt inname uit Maas vanwege vervuiling
Drinkwaterbedrijf Dunea heeft vanwege een gemeten "vervuilingspiek" besloten voorlopig geen water van de Maas meer te gebruiken. In plaats daarvan is het waterbedrijf, dat in het westen van Zuid-Holland actief is, voor de drinkwaterproductie overgeschakeld op water uit de rivier de Lek. "De innamestop aan de Maas is een voorzorgsmaatregel voor de drinkwaterproductie voor 1,3 miljoen mensen in het westen van Zuid-Holland", laat Dunea weten.

Het bedrijf nam het besluit afgelopen weekend. Aanleiding is een meting van Rijkswaterstaat in Limburg, dichtbij de grens met België. In het Maaswater werd daar het onkruidbestrijdingsmiddel tebutylazine aangetroffen. Die stof wordt gebruikt in de maïsteelt en is schadelijk voor vissen, ongewervelde waterdieren, algen en waterplanten. Over de bron van de vervuiling is niks bekend.

Ook het Limburgse waterbedrijf WML gebruikt Maaswater om drinkwater te produceren. "Bij ons heeft dit ook gespeeld, we hebben daarom afgelopen weekend een innamestop gehad", vertelt een woordvoerder van het drinkwaterbedrijf. "De stof heeft ons innamepunt al gepasseerd." Sinds dinsdagochtend neemt WML daarom weer water uit de rivier in. Dat gebeurt in Heel, in de buurt van Roermond.

Bacteriën en virussen onschadelijk gemaakt

Dunea neemt normaal gesproken rivierwater in bij de Afgedamde Maas. Het wordt vervolgens op diverse manieren gezuiverd en in de duinen tussen Monster en Katwijk geïnfiltreerd. Daardoor worden bacteriën en virussen op een natuurlijke manier onschadelijk gemaakt.

Vervuiling van het Maaswater is een probleem dat vaker voorkomt. Dunea wijst erop dat de kwaliteit van het Nederlandse oppervlaktewater door verontreinigingen vanuit de landbouw en de industrie niet voldoet aan de Europese normen. "Zolang sloten en rivieren worden gezien als afvoer voor bedrijven en niet als ecosysteem, blijft kwaliteit van oppervlaktewater een ondergeschoven kindje", zegt directeur Wim Drossaert daarover in een verklaring. "Waterkwaliteit heeft net zoveel aandacht nodig van waterbeheerders als wateroverlast en droogte."

Door: ANP

06 december '23 (12:52)

Velsen krijgt 1,8 miljoen euro voor tweede elektrische pont

Voor de aanschaf van een tweede elektrische pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid, krijgt de gemeente 1,8 miljoen euro van de provincie Zuid-Holland. Door een tweede pont aan de verbinding toe te voegen, kunnen inwoners van de regio weer iedere 10 minuten de oversteek van het Noordzeekanaal maken. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

06 december '23 (10:18)

Bootongeluk op de Waddenzee in 2022: dit kwam naar voren in het onderzoek

Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

05 december '23 ( 9:30)

Tot woensdagmiddag code geel in het noorden vanwege gladheid

Regen- en sneeuwval kunnen in het noorden van het land zorgen dat het plaatselijk glad is. Daarom geldt voor de noordelijke provincies - Friesland, Groningen en Drenthe - code geel. Die duurt tot morgenmiddag, meldt KNMI. 

04 december '23 (11:23)

Deze routes maken kans op de titel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’

Steeds meer wandelroutes worden gefilterd voor de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’. Momenteel zijn er nog tien routes over die kans maken op de prijs voor beste wandelroute in de Benelux. De winnaar wordt op 2 maart bekendgemaakt tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Dat meldt Fiets en Wandelbeurs.

04 december '23 ( 8:57)

Tips van ANWB en Rode Kruis voor winters weer

Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maakten zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseerden allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich konden voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.