Vrijwel alle partijen in Overijssel willen paasvuren behouden

In Overijssel is er weinig animo voor het afschaffen van de paasvuren. Vrijwel alle partijen die in Overijssel meedoen aan de verkiezingen voor Provinciale Staten willen niet dat er een verbod komt. Alleen de Partij voor de Dieren is voor het verbieden van de paastraditie. Dit meldt Vroege Vogels. 

In Overijssel worden elk jaar zo'n 230 paasvuren georganiseerd. De provincie maakte eind vorig jaar bekend dat de boakes moesten voldoen aan de regels voor stikstofuitstoot. Voor 75 paasvuurlocaties ontstond daardoor een probleem, aangezien ze binnen 4 kilometer van een natuurgebied worden aangestoken. Over de mededeling van de provincie ontstond veel ophef. Ook andere provincies met een paasvuurtraditie, zoals Gelderland en Drenthe, hebben paasvuurbouwers gewaarschuwd voor de stikstofuitstoot.

Al veel onzekerheid

Burgemeester John Joosten van het Overijsselse Dinkelland, waar gewoonlijk zestien paasvuren aangestoken worden, noemde de timing van de provincie "erg ongelukkig. Er heerst op dit moment al genoeg onzekerheid over uiteenlopende onderwerpen in onze maatschappij. Daarnaast zouden organisatoren nu in heel korte tijd in actie moeten komen en moeten investeren in tijd en geld. Dat voelt, na een erg onzekere periode van veel afgelaste evenementen, niet redelijk." Overijssel heeft recent een tabel ontwikkeld waarmee paasvuurclubs makkelijk kunnen zien of ze de stikstofregels overtreden. De provincies proberen paasvuurbouwers die in moeilijkheden komen te helpen.

Eeuwenoude traditie

Desondanks heeft een aantal paasvuurbouwers de moed opgegeven. Onder meer in Buurse en Gorssel verdwijnt de eeuwenoude traditie. De Overijsselse partijen betreuren dat, omdat dergelijke tradities "de gemeenschapszin bevorderen", zoals de SP zegt. Volt wijst erop dat paasvuren en natuurbescherming best samen kunnen gaan. "Een paasvuur hoeft geen politieke kleur te hebben", aldus de partij. Een meerderheid van de deelnemende partijen in Gelderland vindt dat de provincie meer geld moet besteden aan het behoud van volkscultuur zoals paasvuren en minder aan grote culturele instellingen.

Door: Nationale Recreatiegids