Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vrijwel alle partijen in Overijssel willen geen verbod op paasvuur

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Vrijwel alle partijen in Overijssel willen paasvuren behouden
In Overijssel is er weinig animo voor het afschaffen van de paasvuren. Vrijwel alle partijen die in Overijssel meedoen aan de verkiezingen voor Provinciale Staten willen niet dat er een verbod komt. Alleen de Partij voor de Dieren is voor het verbieden van de paastraditie. Dit meldt Vroege Vogels. 

In Overijssel worden elk jaar zo'n 230 paasvuren georganiseerd. De provincie maakte eind vorig jaar bekend dat de boakes moesten voldoen aan de regels voor stikstofuitstoot. Voor 75 paasvuurlocaties ontstond daardoor een probleem, aangezien ze binnen 4 kilometer van een natuurgebied worden aangestoken. Over de mededeling van de provincie ontstond veel ophef. Ook andere provincies met een paasvuurtraditie, zoals Gelderland en Drenthe, hebben paasvuurbouwers gewaarschuwd voor de stikstofuitstoot.

Al veel onzekerheid

Burgemeester John Joosten van het Overijsselse Dinkelland, waar gewoonlijk zestien paasvuren aangestoken worden, noemde de timing van de provincie "erg ongelukkig. Er heerst op dit moment al genoeg onzekerheid over uiteenlopende onderwerpen in onze maatschappij. Daarnaast zouden organisatoren nu in heel korte tijd in actie moeten komen en moeten investeren in tijd en geld. Dat voelt, na een erg onzekere periode van veel afgelaste evenementen, niet redelijk." Overijssel heeft recent een tabel ontwikkeld waarmee paasvuurclubs makkelijk kunnen zien of ze de stikstofregels overtreden. De provincies proberen paasvuurbouwers die in moeilijkheden komen te helpen.

Eeuwenoude traditie

Desondanks heeft een aantal paasvuurbouwers de moed opgegeven. Onder meer in Buurse en Gorssel verdwijnt de eeuwenoude traditie. De Overijsselse partijen betreuren dat, omdat dergelijke tradities "de gemeenschapszin bevorderen", zoals de SP zegt. Volt wijst erop dat paasvuren en natuurbescherming best samen kunnen gaan. "Een paasvuur hoeft geen politieke kleur te hebben", aldus de partij. Een meerderheid van de deelnemende partijen in Gelderland vindt dat de provincie meer geld moet besteden aan het behoud van volkscultuur zoals paasvuren en minder aan grote culturele instellingen.

Door: Nationale Recreatiegids

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe. 

23 november '23 (14:17)

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen, het beschermde Europese vogelreservaat in Flevoland. Ook worden 45 heckrunderen en tachtig konikpaarden uit het gebied gehaald. Uit de jaarlijkse najaarstelling is volgens de dienst gebleken dat er nu te veel grote grazers rondlopen in het natuurgebied.