Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waterschappen: waterbeheer ondanks tegenstellingen niet in geding

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Waterschappen: waterbeheer ondanks tegenstellingen niet in geding
De Unie van Waterschappen (UvW) is niet bang dat het beheer van het water in Nederland na de verkiezingen in het geding komt, doordat de belangen van boeren en de landbouwsector botsen met die van de burgers, bedrijven of milieubeschermers. "Boeren hebben veel belang bij waterbeheer. De verantwoordelijkheid voor goed waterbeheer ligt bij alle partijen," zegt een woordvoerder van de UvW.

BoerBurgerBeweging (BBB) doet bij alle waterschappen in Nederland mee aan de verkiezingen en lijkt het goed te gaan doen. De partij belooft "op te komen voor het platteland". Op de kandidatenlijsten staan veel vertegenwoordigers met een boerenachtergrond. Boeren willen graag dat de grondwaterstand zo laag mogelijk wordt gehouden, zodat ze met zware machines hun land kunnen bewerken. Maar waterbeheerders zijn het erover eens dat het grondwaterpeil echt omhoog moet. Dat is beter voor natuur en milieu, met name in veenweidegebieden zoals het Groene Hart en Friesland, aangezien veen CO2 vasthoudt.

De verschillende belangen moeten volgens de UvW niet overdreven worden. "De situatie is vaak niet zo zwart-wit. Als je naar de waterkwaliteit kijkt is iedereen gebaat bij schoon en gezond water, ook de boeren. Zij zijn gebaat bij goed georganiseerd waterbeheer. Dat geldt ook voor natuurorganisaties", aldus de unie. "De kunst is een goede afweging maken tussen de verschillende belangen in een gebied. Daarvoor hebben we een waterschapsbestuur. Het is aan de kiezer welke partijen daar een meerderheid krijgen."

Te zwart-wit geschetst

Ook voor een botsing van belangen tussen waterschappen in de Randstad en de rest van Nederland is de UvW niet echt bevreesd. "Ook hier wordt de tegenstelling te zwart-wit geschetst. Het ligt niet altijd zo ver ver uit elkaar: iedereen heeft baat bij gezond en schoon water. Ook een gezonde bodem heeft bij iedere partij prioriteit. Iedereen is voor een veilige dijk en schoon water." Uit een verkiezingsonderzoek van de waterschappen komt naar voren dat kiezers in kustprovincies meer belang hechten aan stevige dijken, terwijl bewoners in de rest van Nederland afvoer van water bij extreem weer en ruimte voor de rivieren erg belangrijk vinden.

Uit de peiling in opdracht van de UvW blijkt dat ruim de helft van de kiezers (56 procent) van plan is te gaan stemmen voor de waterschapsverkiezingen. Dat zijn er iets meer dan vier jaar geleden, toen ruim 51 procent stemde. Vrouwen denken vaker te gaan stemmen dan mannen. Voor vrouwen is schoon water in sloten, plassen en natuurgebieden het belangrijkste thema. Mannen hebben meer met bouwen en onderhoud van dijken. Waterschap Scheldestromen in Zeeland is het bekendste schap onder de inwoners.

Door: ANP

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe.