Defensie blaast testdijk in Groningen op als bescherming tegen hoogwater

Vandaag wordt er een gat geblazen in een testdijk in Groningen. Defensie en waterdeskundigen maken het gat in de dijk voor een test om uit te zoeken of het opblazen van een stuk dijk kan helpen tegen overstromingen in tijden van extreem hoogwater. Dit meldt Vroege Vogels. 

Voor de test wordt een dijk langs een grote vijver op het oefenterrein van Defensie in het Groningse Marnewaard gebruikt. Het wegblazen van een dijkgedeelte kan volgens STOWA nodig zijn als rivierwater zo hoog komt te staan dat een stad dreigt te overstromen. Dan kan het helpen om de watervloed eerder weg te laten stromen naar een geschikt stuk land via een gat in de dijk. Dit expres onderwater zetten van land heet inunderen. Het werd in de geschiedenis van Nederland vaak gebruikt om vijandige legers te vertragen of vast te zetten, zoals in de Tweede Wereldoorlog of tijdens de Opstand. 

Meten is weten

In vredestijd is inunderen echter nog maar weinig toegepast. Het is echter een manier die vaker is gebruikt om te voorkomen dat stedelijke gebieden onder water liepen tijdens een overstroming. Zo is het in 2011 gebruikt bij New Orleans. De proef van vandaag wordt gehouden om te zien hoeveel explosieven nodig zijn, wat er gebeurt als de dijk kapot is, hoe het wegstromende water zich gedraagt en hoe het gat weer gedicht kan worden. De maatregel van inunderen zal waarschijnlijk alleen worden toegepast in gevallen van grote nood. 

Door: Nationale Recreatiegids