Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Natuur & Milieu wil verbod plastic verpakkingen groente en fruit

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Natuur & Milieu wil verbod plastic verpakkingen groente en fruit
Milieuorganisatie Natuur & Milieu wil dat supermarkten veel minder plastic gebruiken voor groenten en fruit. Hiermee reageert de organisatie op de aankondiging dat Lidl, Jumbo, Plus en Aldi de gratis plastic en papieren wegwerpzakjes voor groenten en fruit weg willen doen. Natuur & Milieu wil dat supermarkten een stap verder gaan en pleit voor een verbod op in plastic voorverpakte groenten en fruit.

De vier supermarkten maakten donderdag bekend wegwerpzakjes dit jaar te vervangen door herbruikbare zakjes die uitgewassen kunnen worden. De winkelketens willen zo het gebruik van plastic verminderen en herbruikbare zakjes normaal maken. Natuur & Milieu vindt het stoppen met wegwerpzakjes "een mooie stap" en hoopt dat andere supermarkten zo snel mogelijk volgen. Vorig jaar deed Albert Heijn de wegwerpzakjes al in de ban.

Maar de milieuorganisatie wijst erop dat supermarkten wel doorgaan met de verkoop van groente en fruit dat is voorverpakt in plastic bakjes en zakken, zoals appels, peren, aardappels en uien. Nederland zou een voorbeeld moeten nemen aan Frankrijk, waar plastic verpakkingen van groente en fruit sinds vorig jaar zijn verboden, zegt projectleider Rik van der Ploeg.

Duurzame toekomst

Groenten en fruit moeten los worden verkocht. "Dat scheelt veel afval en grondstoffen. Daarnaast ga je voedselverspilling tegen, omdat je precies koopt wat je nodig hebt." Fruit dat al is gesneden en zacht fruit, zoals besjes, mogen in Frankrijk nog wel in plastic worden verkocht tot 2026.

Volgens brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zijn supermarkten al jaren bezig met verduurzamen. "Supermarkten voelen de urgentie om bij te dragen aan een duurzamere toekomst voor iedereen. Stoppen met papieren en plastic zakjes in de supermarkt voor groente en fruit is daar een uiting van", zegt een woordvoerder van het CBL.

Door: ANP

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe. 

23 november '23 (14:17)

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen, het beschermde Europese vogelreservaat in Flevoland. Ook worden 45 heckrunderen en tachtig konikpaarden uit het gebied gehaald. Uit de jaarlijkse najaarstelling is volgens de dienst gebleken dat er nu te veel grote grazers rondlopen in het natuurgebied.

22 november '23 ( 9:21)

Gemeente stelt parkeerverbod in Drents-Friese Wold in vanwege overlast wolvenspotters

Sinds er een nieuw welpje is geboren in de wolvenroedel in het Drents-Friese Wold, trekken veel wolvenspotters naar het natuurgebied. Die zorgen echter voor overlast. Daarom heeft de gemeente Ooststellingwerf besloten om een parkeerverbod in te voeren op de Oude Willemsweg in Oude Willem. Dat meldt Omroep Friesland.

21 november '23 (11:15)

Hoe Rotterdamse konijnen de Vlielandse populatie redden

Een poging om de konijnenpopulatie op Vlieland weer te laten stijgen heeft zijn vruchten afgeworpen. Voor de tweede keer zijn er konijnen uitgezet op het eiland. De eerste keer, in januari, waren dat er 26. Afgelopen weekend waren dat er nog eens 19. Dat mag ook wel: de eigen populatie telde nog slechts 50 dieren, meldt Omroep Friesland.