Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Motorrijden populairder dan ooit in Nederland

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Aan de vooravond van de MOTORbeurs Utrecht concludeert BOVAG dat de animo voor motorrijden groter is dan ooit tevoren. Komende maand wordt de 800.000e motorfiets geregistreerd in Nederland, voor het eerst zijn er meer dan 1,5 miljoen motorrijbewijsbezitters en de verkoop van nieuwe motoren ligt op het hoogste niveau in 15 jaar. Dit meldt BOVAG.

Uit de gegevens van BOVAG en dataleverancier RDC blijkt verder dat komende maand met de registratie van de 800.000e motorfiets in Nederland een nieuwe mijlpaal te verwachten valt. Eind 2014 waren dat er bijna 714.000 en tot begin 2020 groeide het totaal tot 747.000. Sinds de uitbraak van corona is de interesse echter fors toegenomen: eind januari 2023 bedroeg het totaal bijna 795.000. De verkoop van nieuwe motoren bereikte met 15.527 stuks afgelopen jaar dan ook het hoogste niveau sinds 2008, terwijl ook 2023 voortvarend van start is gegaan met het hoogste aantal nieuwe motorfietsen in januari in 15 jaar. Op één na werden er vorige maand 1.000 exemplaren afgeleverd in Nederland. Tevens werd in 2022 een recordaantal gebruikte motorfietsen geïmporteerd.

Drenthe aan kop

Het aantal Nederlanders met een motorrijbewijs groeide tussen 2014 en 2022 met bijna 95.000 tot iets meer dan 1,5 miljoen. Van de totale bevolking is 8,6 procent in bezit van het motorrijbewijs en in absolute aantallen tellen de grote provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, Noord-Holland en Gelderland elk meer dan 200.000 motorrijders. Relatief gezien is Drenthe echter dé motorprovincie van Nederland; wellicht heeft de jarenlange historie van de TT-races grote invloed, maar feit is dat 11,7 procent van alle Drenten het rijbewijs heeft. Ook in Zeeland is het aandeel van inwoners mét motorrijbewijs met 10,5 procent veel hoger dan het landelijke gemiddelde. In Zuid-Holland is het relatieve aantal motorrijders met 6,9 procent het laagste, gevolgd door de provincie Utrecht met 7,7 procent.

Invloed corona

Logischerwijs vertaalt de grote interesse voor motorrijden ook in drukte bij de rijscholen. In 2022 slaagden volgens de cijfers van het CBR 33.751 personen voor het motorrijexamen. Dat is 4,5 procent meer dan in het jaar ervoor en 12,5 procent meer dan in 2019, het laatste volle jaar vóór corona. De invloed van de pandemie op de populariteit van motorrijden is evident, aangezien enerzijds het openbaar vervoer werd gemeden voor wat betreft woon-werkverkeer en anderzijds waren veel mensen op zoek naar recreatieve tijdsbesteding. Veel motorijbewijsbezitters pakten zodoende een oude hobby op en vele daarvan ervaren met de inmiddels weer toegenomen filedruk daar nu ook dagelijks de voordelen van. Om deze ‘heropstappers’ te faciliteren na jarenlang niet meer op een motor te hebben gereden, ontwikkelde BOVAG de korte cursus ‘Back on the Bike’ die inmiddels bij zo’n 70 rijscholen in het hele land te volgen is.

MOTORbeurs Utrecht

Na twee afgelaste edities als gevolg van de coronapandemie gaat donderdag 23 februari in de Jaarbeurs weer de traditionele MOTORbeurs Utrecht van start. Het vierdaagse evenement trekt doorgaans zo’n 90.000 bezoekers en vormt al ruim 35 jaar de officiële aftrap van het nieuwe motorseizoen. 

06 december '23 (12:52)

Velsen krijgt 1,8 miljoen euro voor tweede elektrische pont

Voor de aanschaf van een tweede elektrische pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid, krijgt de gemeente 1,8 miljoen euro van de provincie Zuid-Holland. Door een tweede pont aan de verbinding toe te voegen, kunnen inwoners van de regio weer iedere 10 minuten de oversteek van het Noordzeekanaal maken. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

06 december '23 (10:18)

Bootongeluk op de Waddenzee in 2022: dit kwam naar voren in het onderzoek

Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

05 december '23 ( 9:30)

Tot woensdagmiddag code geel in het noorden vanwege gladheid

Regen- en sneeuwval kunnen in het noorden van het land zorgen dat het plaatselijk glad is. Daarom geldt voor de noordelijke provincies - Friesland, Groningen en Drenthe - code geel. Die duurt tot morgenmiddag, meldt KNMI. 

04 december '23 (11:23)

Deze routes maken kans op de titel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’

Steeds meer wandelroutes worden gefilterd voor de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’. Momenteel zijn er nog tien routes over die kans maken op de prijs voor beste wandelroute in de Benelux. De winnaar wordt op 2 maart bekendgemaakt tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Dat meldt Fiets en Wandelbeurs.

04 december '23 ( 8:57)

Tips van ANWB en Rode Kruis voor winters weer

Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maakten zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseerden allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich konden voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.