Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Einde voor jaarlijkse Uitmarkt op Museumplein in Amsterdam

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Einde voor jaarlijkse Uitmarkt op Museumplein in Amsterdam
De jaarlijkse Uitmarkt op het Museumplein in Amsterdam wordt vanaf dit jaar niet meer gehouden. De gemeente Amsterdam laat weten dat aan een vernieuwd concept voor de opening van het culturele seizoen wordt gewerkt. De Stichting Uitmarkt zal dat vernieuwde concept eind april presenteren.

Uit onderzoek dat de stichting heeft laten uitvoeren onder betrokkenen uit de sector, overheden en financiers is naar voren gekomen dat "een Uitmarkt op één centrale plek niet meer aansluit bij het doel om een breed en divers kunst- en cultuuraanbod bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen". Ook de vorm van kraampjes en folders past niet in het digitale en duurzame tijdperk, aldus de onderzoekers. Inmiddels zijn er tal van online middelen om het aanbod aan cultuur onder de aandacht te brengen.

Amsterdams festival

Ook is naar voren gekomen dat de Uitmarkt onvoldoende nieuwe doelgroepen bereikt en grotendeels gericht is op publiek dat vertrouwd is met het culturele aanbod: wit, hoogopgeleid, doorgaans wat ouder en uit Amsterdam. Bovendien is de Uitmarkt steeds meer een Amsterdams festival geworden dat landelijk aan aantrekkingskracht heeft verloren. "Een nieuwe formule moet, om van bredere betekenis te kunnen zijn, uit de grachtengordel worden getrokken en ook de wijken in. Met andere woorden, een nieuwe formule zou cultuur veel inclusiever moeten kunnen presenteren."

Verder lieten alle geïnterviewden weten te hechten aan een nationaal cultuurweekend waarin het culturele aanbod onder een brede doelgroep onder de aandacht wordt gebracht.

Door: ANP

04 december '23 (11:23)

Deze routes maken kans op de titel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’

Steeds meer wandelroutes worden gefilterd voor de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’. Momenteel zijn er nog tien routes over die kans maken op de prijs voor beste wandelroute in de Benelux. De winnaar wordt op 2 maart bekendgemaakt tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Dat meldt Fiets en Wandelbeurs.

04 december '23 ( 8:57)

Tips van ANWB en Rode Kruis voor winters weer

Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maakten zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseerden allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich konden voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.