Problemen bij opening vrije inschrijving Nijmeegse Vierdaagse

De vrije inschrijving voor de 105e Vierdaagse in Nijmegen is maandag met veel problemen van start gegaan. Het digitale inschrijfportaal ging om 10.00 uur open, maar de toestroom van wandelliefhebbers was zo groot dat de website steeds uit de lucht vloog. Pas na 16.00 uur waren de problemen verholpen, aldus een woordvoerder, en konden wandelliefhebbers de inschrijfmodule weer rechtstreeks bereiken.

Als wandelaars de website maandag wisten te openen, moesten ze daar online in een wachtrij gaan staan en aansluiten bij ruim 20.000 anderen die volgens de site ook al in de rij stonden. "Gewoon blijven wachten, je wordt na ongeveer een uur doorgestuurd naar de inschrijfmodule", liet de organisatie van de Vierdaagse weten. Toen de module weer gewoon toegankelijk was, waren de plaatsen voor individueel lopende Nederlandse militairen op.

Open inschrijving

De Vierdaagse werkt dit jaar voor het eerst zonder loting voor een startbewijs. Vanaf medio januari konden lopers die al eerder een Vierdaagse voltooiden en jongeren van 12 tot 18 jaar zich inschrijven. Dat heeft 32.606 inschrijvingen opgeleverd, aldus Stichting De 4Daagse. Er zijn in totaal 47.000 startbewijzen. Voor het resterende aantal startkaarten kan vanaf maandag ingeschreven worden. Wie zich aanmeldt krijgt direct na betaling van 109 euro inschrijfgeld te horen dat er een startbewijs klaarligt, totdat het maximale aantal startkaarten is bereikt. De vrije inschrijving is mogelijk tot half juni, maar veel wandelliefhebbers wilden niet langer wachten, zo bleek maandag.

Corona

Het was sinds 2009 nodig om te loten voor een startbewijs. Dit jaar is dat om verschillende redenen veranderd. Vorig jaar was de eerste Vierdaagse na de coronapandemie voor het eerst niet volgeboekt. Er schreven zich 42.174 mensen in, van wie er 34.934 de finish haalden.

Door: ANP