Normal_rss_entry-396648

De Olympische Winterspelen zouden volgens het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in de toekomst mogelijk vaker op dezelfde locaties kunnen worden gehouden vanwege de klimaatcrisis.

"Een van de mogelijkheden is dat we nadenken over een bepaald roulatiesysteem", zegt IOC-voorzitter Thomas Bach. Op die manier zouden wintersportlocaties waar zeker sneeuw ligt regelmatig de Olympische Spelen of WK's kunnen organiseren, meent de Duitser. Zodoende zou er mogelijk gezorgd kunnen worden "dat de voorzieningen op het noodzakelijke hoge niveau blijven", zegt Bach.

Bach liet in december al weten dat hij zich grote zorgen maakt over de gevolgen van de klimaatverandering voor wintersporten. "Tegen 2050 zal tussen de 50 en 60 procent van de wintersportgebieden in Europa, die als sneeuwzeker en geschikt voor Olympische Spelen werden beschouwd, niet meer bestaan", zei Bach destijds in antwoord op vragen van het Duitse persbureau DPA. De hoogste sportbaas noemde dat "alarmerend".

Andere investeringen

Hij vreest dat regio's die nu nog gelden als wintersportgebieden niet langer investeren in de sneeuw- en ijssport, maar mikken op andere inkomstenbronnen zoals wandelaars en mountainbikers. Daardoor zal het aantal plaatsen waar WK's in wintersporten en Winterspelen kunnen worden gehouden aanzienlijk afnemen. Volgens Bach zullen de winters bovendien korter worden door klimaatverandering. "Dat roept dan de vraag op hoeveel tijd er nog over is voor WK's, wereldbekerwedstrijden en de Winterspelen", zei de voorzitter. Volgens hem staat door die vraag het huidige format van de Winterspelen onder druk.

Begin december besloot het IOC al de toewijzing van de Winterspelen van 2030 uit te stellen. Daar zou komend jaar over worden besloten, maar "met het oog op de klimaatverandering en de daaruit voortkomende uitdagingen voor de wintersport" werd die deadline uitgesteld. Salt Lake City, Sapporo en Vancouver hebben zich kandidaat gesteld. De Winterspelen van 2026 worden gehouden in Milaan en Cortina d'Ampezzo.

Door: ANP