Mogelijke verplichting chippen en registreren huiskatten volgens minister Adema

Als het aan minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ligt, worden huiskatten voortaan verplicht gechipt en geregistreerd. Deze maatregel is volgens hem nodig om het aantal zwerfkatten tegen te gaan, en om vermiste dieren makkelijker op te kunnen sporen. Dit meldt Vroege Vogels. 

In 2018 kwam de D66 al met een voorstel voor een landelijke chipplicht voor katten. Dit was voornamelijk vanuit het oogpunt om wilde vogels te beschermen tegen de dieren. Daarnaast stuurden 35 gemeenten een brief naar de toenmalige minister met het voorstel om katten te laten chippen.  Toenmalig minister Carola Schouten van Landbouw had toegezegd de mogelijkheden te onderzoeken. Adema werkt dit nu verder uit.

Uitdagingen

Nederland telt 2,9 miljoen huiskatten waarvan er jaarlijks meer dan 60.000 vermist raken. Over het aantal zwerfkatten zijn geen cijfers beschikbaar. Adema gaat nu bezig om de plannen uit te werken. Hij ziet vooral uitdagingen op het gebied van de financiering voor het opzetten en het onderhouden van het registratiesysteem. 

De Dierenbescherming geeft in een statement aan dat men erg blij is met het besluit. De organisatie pleit al 25 jaar voor een dergelijke plicht om zo het aantal vermiste katten te kunnen herenigen met de eigenaar. 

Door: Nationale Recreatiegids