Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Milieubeweging: 'verminderen' is onvermijdelijk in klimaatbeleid

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
Milieubeweging: 'verminderen' is onvermijdelijk in klimaatbeleid
Om een eerlijkere bijdrage te leveren aan de wereldwijde klimaatdoelen, moet Nederland niet alleen schoner gaan produceren, maar vervuilende activiteiten ook simpelweg verminderen. Volgens een rapport dat onderzoeksbureau Ecorys heeft opgesteld in opdracht van Natuur & Milieu, Greenpeace en Milieudefensie is dat onontkoombaar. Het onafhankelijke bureau heeft twee scenario's doorgerekend. In beide varianten is "verminderen" een belangrijke manier om de klimaatdoelen te halen. Alleen inzetten op het verbeteren en vervangen van vervuilende processen levert volgens de analyse te weinig op. In elk geval met de bestaande technologie.

Verminderen kan bijvoorbeeld inhouden: minder energie gebruiken in de industrie, minder vee houden en minder kilometers met de auto rijden. Dat leidt allemaal tot een lagere uitstoot van broeikasgassen. "Het kabinet kiest nu vaak voor beleid waarmee activiteiten efficiënter of schoner kunnen worden uitgevoerd, maar dit rapport laat onmiskenbaar zien dat dat onvoldoende is", vatten de milieuorganisaties het rapport samen.

Beide scenario's die Ecorys heeft doorgerekend zijn een stuk ambitieuzer dan de huidige doelstelling van het kabinet. Dat wil de uitstoot in 2030 hoe dan ook met 55 procent hebben verminderd ten opzichte van 1990. Voor de zekerheid wordt nog 5 procentpunt hoger gemikt, op 60 procent. Dat geeft ruimte voor tegenvallers. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) maakte eind vorig jaar duidelijk dat dit doel nog buiten bereik is: in het allergunstigste geval komt de verlaging uit op 52 procent.

Koolstofbudget

Maar zelfs als de doelen worden gehaald, is nog geen sprake van een "eerlijke" Nederlandse bijdrage, stelden onderzoekers van het New Climate Institute vorig jaar vast. Als alle landen een historisch 'koolstofbudget' hadden, zou dat van ons land namelijk al op zijn. Met iets lossere criteria, waarbij de huidige uitstoot als gegeven wordt geaccepteerd, zou Nederland volgens het instituut in 2037 vrijwel klimaatneutraal moeten zijn. Als dat het uitgangspunt is, dan is het volgens de onderzoekers onder meer nodig om razendsnel de industrie op stroom en waterstof te laten draaien en de veestapel "aanzienlijk" te verkleinen.

Ecorys stelt vast dat in alle sectoren die bijdragen aan de CO2-uitstoot "fundamentele beleidsomslagen" nodig zijn om dit te bereiken. De kosten heeft het onderzoeksbureau niet onderzocht. Ook het draagvlak in politiek en maatschappij was geen onderwerp. Dat viel "buiten de scope van het huidige onderzoek".

Door: ANP

29 september '23 (12:23)

Nederlandse bossen hebben het zwaar door droogte en hitte

Bomen zijn als gevolg van de klimaatverandering massaal aan het sterven. Hogere temperaturen en lange periodes van droogte zorgen ervoor dat bomen steeds minder weerbaar worden tegen allerlei ziektes en plagen. Dat meldt RTL Nieuws.

28 september '23 (15:39)

Waterbeheerders zien droge zomers als vanzelfsprekend

Rijkswaterstaat en de waterschappen zien de omgang met droogte in het voorjaar en de zomer steeds meer als regulier werk. Er wordt minder snel opgeschaald naar een alarmniveau en maatregelen als het extra opsparen van water in het IJsselmeer en het Markermeer zijn dit jaar al genomen toen er nog geen sprake was van droogte. Dat zegt Rijkswaterstaat bij het verschijnen van de laatste droogtemonitor van 2023, vlak voor het stormseizoen op 1 oktober van start gaat.

28 september '23 (10:05)

Op wandeltocht door Utrecht langs de Hollandse Waterlinies

Op 14 oktober neemt de Waterlinie Wandeltocht deelnemers weer mee dwars door de Hollandse Waterlinies, met onderweg cultuurvermaak en goede stops voor de innerlijke mens. De editie van 2023 in Utrecht is extra populair: “Wandelen met een doel werkt beter voor veel mensen”. Dit meldt Waterlinie Watertochten.

27 september '23 (15:01)

Nederland telt op dit moment negen wolvenroedels met minimaal 39 welpen

In Nederland leven op dit moment negen wolvenroedels, die samen dit voorjaar minimaal 39 welpen hebben voortgebracht. Zeven roedels zitten op en rond de Veluwe, de twee andere groepen leven in Drenthe en in de Drents-Friese regio. Hoeveel wolven er in totaal in Nederland zijn is niet te zeggen, omdat niet van elke wolf DNA kan worden vastgesteld wegens gebrek aan sporen. Dat zegt BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvenzaken afhandelt. Er zijn in elk geval tientallen wolven in Nederland.

27 september '23 ( 8:44)

Hoge Veluwe wil via Europese Commissie toestemming krijgen om op wolven te jagen

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft bij de Europese Commissie gepleit voor het mogen bejagen van wolven in het park. De parkdirectie schrijft dat in een brief in reactie op de vraag van de Europese Commissie om meer informatie over wolven en de eventuele overlast die de roofdieren veroorzaken. De Hoge Veluwe hoopt dat de Europese beschermingsregels van de wolf versoepeld worden.

26 september '23 (10:29)

Elf Nederlandse stranden ontvangen Groene Strand Wimpel

Op maandag ontvingen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Ook drie gemeenten mochten de erkenning in ontvangst nemen. Door een actieve samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het gelukt om meer ruimte voor natuur vrij te maken op het strand. Daarmee maakt Nederland een belangrijke stap richten het doel om de stranden verder te vergroenen, meldt het Groene Strand.

26 september '23 (10:01)

Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen

Stel, je wandelt door een heerlijk rustig bos. Je geniet lekker van de omgeving, totdat je op een gegeven moment lawaai in de verte hoort. Wanneer je dichterbij komt, zie je graafmachines die midden in het bos een nieuwe weg aanleggen. Is dit wel toegestaan? Niet altijd. Ecologen zijn het erover eens. Zij vinden dat er te weinig controle is op natuurtoetsen. Deze rapporten moeten uitwijzen of een bepaald project, zoals het aanleggen van een mountainbikeroute of het organiseren van een evenement, schade toebrengt aan de natuur en omgeving. Die rapporten zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar worden toch goedgekeurd. De branchevereniging voor ecologen wil dat dit strenger wordt gehandhaafd. Momenteel gebeurt dat volgens de vereniging lang niet altijd. Dat meldt Pointer.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.