Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Milieubeweging: 'verminderen' is onvermijdelijk in klimaatbeleid

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Milieubeweging: 'verminderen' is onvermijdelijk in klimaatbeleid
Om een eerlijkere bijdrage te leveren aan de wereldwijde klimaatdoelen, moet Nederland niet alleen schoner gaan produceren, maar vervuilende activiteiten ook simpelweg verminderen. Volgens een rapport dat onderzoeksbureau Ecorys heeft opgesteld in opdracht van Natuur & Milieu, Greenpeace en Milieudefensie is dat onontkoombaar. Het onafhankelijke bureau heeft twee scenario's doorgerekend. In beide varianten is "verminderen" een belangrijke manier om de klimaatdoelen te halen. Alleen inzetten op het verbeteren en vervangen van vervuilende processen levert volgens de analyse te weinig op. In elk geval met de bestaande technologie.

Verminderen kan bijvoorbeeld inhouden: minder energie gebruiken in de industrie, minder vee houden en minder kilometers met de auto rijden. Dat leidt allemaal tot een lagere uitstoot van broeikasgassen. "Het kabinet kiest nu vaak voor beleid waarmee activiteiten efficiënter of schoner kunnen worden uitgevoerd, maar dit rapport laat onmiskenbaar zien dat dat onvoldoende is", vatten de milieuorganisaties het rapport samen.

Beide scenario's die Ecorys heeft doorgerekend zijn een stuk ambitieuzer dan de huidige doelstelling van het kabinet. Dat wil de uitstoot in 2030 hoe dan ook met 55 procent hebben verminderd ten opzichte van 1990. Voor de zekerheid wordt nog 5 procentpunt hoger gemikt, op 60 procent. Dat geeft ruimte voor tegenvallers. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) maakte eind vorig jaar duidelijk dat dit doel nog buiten bereik is: in het allergunstigste geval komt de verlaging uit op 52 procent.

Koolstofbudget

Maar zelfs als de doelen worden gehaald, is nog geen sprake van een "eerlijke" Nederlandse bijdrage, stelden onderzoekers van het New Climate Institute vorig jaar vast. Als alle landen een historisch 'koolstofbudget' hadden, zou dat van ons land namelijk al op zijn. Met iets lossere criteria, waarbij de huidige uitstoot als gegeven wordt geaccepteerd, zou Nederland volgens het instituut in 2037 vrijwel klimaatneutraal moeten zijn. Als dat het uitgangspunt is, dan is het volgens de onderzoekers onder meer nodig om razendsnel de industrie op stroom en waterstof te laten draaien en de veestapel "aanzienlijk" te verkleinen.

Ecorys stelt vast dat in alle sectoren die bijdragen aan de CO2-uitstoot "fundamentele beleidsomslagen" nodig zijn om dit te bereiken. De kosten heeft het onderzoeksbureau niet onderzocht. Ook het draagvlak in politiek en maatschappij was geen onderwerp. Dat viel "buiten de scope van het huidige onderzoek".

Door: ANP

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.

21 mei '24 (13:34)

Wandel of fiets langs kunst aan het Klompenpad

Sinds 2021 staan de Klompenpaden een weekend lang in het teken van kunst. Ook dit jaar zetten kunstenaars hun werken neer langs Klompenpaden. Geïnteresseerden kunnen op 1 en 2 juni weer van kunst in de natuur genieten, tijdens een wandeling of fietstocht, meldt Wandelnet.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum.