Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Fietsers demonstreren in Amsterdam voor bruggen over het IJ

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Fietsers demonstreren in Amsterdam voor bruggen over het IJ
Een groep fietsers demonstreert zaterdag in Amsterdam voor de komst van bruggen over het IJ. Ze eisen dat de gemeente geld beschikbaar stelt voor de bouw van de aangekondigde fietsbruggen en voetgangerstunnel, nu het steeds drukker wordt op de veerponten van en naar Amsterdam-Noord.

Het Amsterdam Fietsmuseum en de Fietsersbond organiseren de demonstratie onder de noemer 'Kom over de brug' en verwachten zeker 250 fietsende demonstranten. De groep verzamelt zich om 14.30 uur op het Buikslotermeerplein in Noord en fietst daarna via de pont naar de Stopera, waar een petitie wordt aangeboden aan wethouder Melanie van der Horst (Verkeer). Daarna fietsen ze verder naar de NDSM-werf.

Springen

De oversteek over het IJ, ook wel 'Sprong over het IJ' genoemd, is nodig om de verbinding tussen Amsterdam-Noord en de rest van de stad verder te verbeteren. Twee jaar geleden omarmde het college van B en W het plan om twee bruggen over het IJ aan te leggen: één aan de oostkant (tussen de Johan van Hasseltweg en het Azartplein) en één aan de westkant (tussen de NDSM-werf en de Haparandadam). Ook zou er een voetgangerstunnel tussen het Centraal Station en Noord komen.

Afgelopen oktober bleek echter dat het gereserveerde geld voor de bruggen een andere bestemming kreeg, zoals het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol. Het stadsbestuur wil nog steeds dat de bruggen er komen, zo benadrukte wethouder Van der Horst toen. Er moet meer duidelijk worden over de plannen wanneer de voorjaarsnota wordt gepresenteerd in mei.

Sint-juttemis

"De nu al overvolle ponten zitten binnen een paar jaar echt aan hun max en Noord groeit van 100.000 naar 150.000 inwoners in 2030", zeggen de organisatoren, die het 'ondemocratisch' noemen om een raadsbesluit niet uit te voeren of jaren uit te stellen. "Zonder gemeentebudget kunnen Amsterdammers tot sint-juttemis wachten op de fietsbruggen en voetgangerspassage."

Door: ANP

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe. 

23 november '23 (14:17)

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen, het beschermde Europese vogelreservaat in Flevoland. Ook worden 45 heckrunderen en tachtig konikpaarden uit het gebied gehaald. Uit de jaarlijkse najaarstelling is volgens de dienst gebleken dat er nu te veel grote grazers rondlopen in het natuurgebied.

22 november '23 ( 9:21)

Gemeente stelt parkeerverbod in Drents-Friese Wold in vanwege overlast wolvenspotters

Sinds er een nieuw welpje is geboren in de wolvenroedel in het Drents-Friese Wold, trekken veel wolvenspotters naar het natuurgebied. Die zorgen echter voor overlast. Daarom heeft de gemeente Ooststellingwerf besloten om een parkeerverbod in te voeren op de Oude Willemsweg in Oude Willem. Dat meldt Omroep Friesland.

21 november '23 (11:15)

Hoe Rotterdamse konijnen de Vlielandse populatie redden

Een poging om de konijnenpopulatie op Vlieland weer te laten stijgen heeft zijn vruchten afgeworpen. Voor de tweede keer zijn er konijnen uitgezet op het eiland. De eerste keer, in januari, waren dat er 26. Afgelopen weekend waren dat er nog eens 19. Dat mag ook wel: de eigen populatie telde nog slechts 50 dieren, meldt Omroep Friesland.