Provincie Friesland blijft toch zwerfkatten afschieten ondanks bezwaren

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
In 2013 nam de Tweede Kamer een motie aan om de jacht op zwerfkatten in Nederland tegen te gaan en waar mogelijk te verbieden. In alle provincies is sindsdien overgegaan op diervriendelijke methoden om het aantal zwerfkatten in te perken. Alleen in Friesland is het nog altijd toegestaan om ze af te schieten. De provincie blijft daarbij, ondanks bezwaren van milieuorganisaties. Dit meldt Vroege Vogels. 

In Friesland krijgen jagers nog altijd toestemming om zwerfkatten af te schieten. Jaarlijks worden er zo'n 250 katten geschoten. Het besluit om op deze manier van de dieren af te komen komt uit 2003 en is volgens het bestuur onherroepelijk. De voornaamste reden die hiervoor wordt aangegrepen is de bescherming van weidevogels, waarvan de populatie de laatste tijd flink is afgenomen. Een onderzoek van kenniscentrum Sovon toont echter aan dat die afname vooral komt door landbouwmethoden, en dat de invloed van katten zeer gering is.

Petitie en diervriendelijk alternatief

Om de jacht toch tegen te houden is stichting Dier&Recht een petitie gestart. De organisatie hoopt hiermee dat de provincie toch gedwongen wordt om alternatieve methoden te vinden om het aantal zwerfkatten tegen te gaan. Een beproefde manier die ook op andere plaatsen wordt toegepast is de TNRC: dit staat voor Trap, Neuter, Return/Relocate and Care. Het gaat daarbij om het vangen, castreren, chippen, terugplaatsen of herplaatsen en verzorgen. De dieren worden dan teruggeplaatst in de buurt van boerderijen en manages om knaagdieren tegen te gaan. 

De petitie is hier te vinden. Dier&Recht is ook in hoger beroep gegaan tegen het besluit van de provincie die stelt dat de regel om katten af te schieten uit 2003 onherroepelijk is. 

Door: Nationale Recreatiegids