Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Provincie Friesland blijft toch zwerfkatten afschieten ondanks bezwaren

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Provincie Friesland blijft toch zwerfkatten afschieten ondanks bezwaren
In 2013 nam de Tweede Kamer een motie aan om de jacht op zwerfkatten in Nederland tegen te gaan en waar mogelijk te verbieden. In alle provincies is sindsdien overgegaan op diervriendelijke methoden om het aantal zwerfkatten in te perken. Alleen in Friesland is het nog altijd toegestaan om ze af te schieten. De provincie blijft daarbij, ondanks bezwaren van milieuorganisaties. Dit meldt Vroege Vogels. 

In Friesland krijgen jagers nog altijd toestemming om zwerfkatten af te schieten. Jaarlijks worden er zo'n 250 katten geschoten. Het besluit om op deze manier van de dieren af te komen komt uit 2003 en is volgens het bestuur onherroepelijk. De voornaamste reden die hiervoor wordt aangegrepen is de bescherming van weidevogels, waarvan de populatie de laatste tijd flink is afgenomen. Een onderzoek van kenniscentrum Sovon toont echter aan dat die afname vooral komt door landbouwmethoden, en dat de invloed van katten zeer gering is.

Petitie en diervriendelijk alternatief

Om de jacht toch tegen te houden is stichting Dier&Recht een petitie gestart. De organisatie hoopt hiermee dat de provincie toch gedwongen wordt om alternatieve methoden te vinden om het aantal zwerfkatten tegen te gaan. Een beproefde manier die ook op andere plaatsen wordt toegepast is de TNRC: dit staat voor Trap, Neuter, Return/Relocate and Care. Het gaat daarbij om het vangen, castreren, chippen, terugplaatsen of herplaatsen en verzorgen. De dieren worden dan teruggeplaatst in de buurt van boerderijen en manages om knaagdieren tegen te gaan. 

De petitie is hier te vinden. Dier&Recht is ook in hoger beroep gegaan tegen het besluit van de provincie die stelt dat de regel om katten af te schieten uit 2003 onherroepelijk is. 

Door: Nationale Recreatiegids

06 december '23 (12:52)

Velsen krijgt 1,8 miljoen euro voor tweede elektrische pont

Voor de aanschaf van een tweede elektrische pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid, krijgt de gemeente 1,8 miljoen euro van de provincie Zuid-Holland. Door een tweede pont aan de verbinding toe te voegen, kunnen inwoners van de regio weer iedere 10 minuten de oversteek van het Noordzeekanaal maken. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

06 december '23 (10:18)

Bootongeluk op de Waddenzee in 2022: dit kwam naar voren in het onderzoek

Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

05 december '23 ( 9:30)

Tot woensdagmiddag code geel in het noorden vanwege gladheid

Regen- en sneeuwval kunnen in het noorden van het land zorgen dat het plaatselijk glad is. Daarom geldt voor de noordelijke provincies - Friesland, Groningen en Drenthe - code geel. Die duurt tot morgenmiddag, meldt KNMI. 

04 december '23 (11:23)

Deze routes maken kans op de titel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’

Steeds meer wandelroutes worden gefilterd voor de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’. Momenteel zijn er nog tien routes over die kans maken op de prijs voor beste wandelroute in de Benelux. De winnaar wordt op 2 maart bekendgemaakt tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Dat meldt Fiets en Wandelbeurs.

04 december '23 ( 8:57)

Tips van ANWB en Rode Kruis voor winters weer

Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maakten zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseerden allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich konden voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.