Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eigenaren snorfiets bieden deze te koop aan vanwege helmplicht

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Steeds meer eigenaren van een snorfiets bieden vanwege de helmplicht de tweewieler te koop aan of ruilen die in voor een bromfiets, zeggen scooterdealers en verkopers. Dat heeft grote gevolgen voor veel zaken die voornamelijk snorfietsen verkopen. Ook zien ze dat snorfietsers de tweewieler laten omkeuren naar een bromfiets, waardoor die 45 kilometer per uur rijdt en op de rijbaan mag.

"Die verkoopcategorie is na de aankondiging van de helmplicht ingestort", zegt Peter Wichink Kruit van WKScootercentre uit Deventer. Zijn zaak is gespecialiseerd in de verkoop van snorfietsen. Hij baalt van de nieuwe wet omdat hij veel inkomsten misloopt. "Van de twintig scooters die ik in de afgelopen tien jaar verkocht was gemiddeld één daarvan maar een bromfiets."

Wichink Kruit ziet dat vooral jongeren van hun snorfiets af willen. "Per dag krijg ik er zo'n acht à tien aangeboden. De jeugd gaat nu massaal voor een bromfiets die harder rijdt, want ze denken: ik ga niet met een helm op 25 kilometer per uur over het fietspad rijden. Dat was juist de charme van de snorfiets."

Omkeuren

Er is voor Wichink Kruit toch een lichtpunt, namelijk dat de snorfietsen in zijn zaak omgekeurd kunnen worden naar een bromfiets. Het omkeuren van een snorfiets vindt normaal gesproken plaats in een van de zestien keuringsstations van de RWD, maar vanaf 3 januari mogen gecertificeerde bedrijven dat ook doen.

Bij de zestien vestigingen van La Souris hielden ze rekening met de helmplicht en is de voorraad daarop aangepast. "We hebben nu zelfs een tekort", zegt eigenaar Armando Muis. "We leveren ook aan België en daar zien we dat snorfietsen gewoon verkocht worden terwijl ook daar een helmplicht geldt. Ik denk dat de markt hier uiteindelijk zal stabiliseren zodra het dragen van een helm normaal wordt". Ondanks het tekort is de verkoop van snorfietsen dit jaar flink teruggelopen volgens hem. Muis: "Vorig jaar bestond 85 procent van onze verkoop uit snorfietsen, nu nog maar 33 procent."

Marktplaats

Volgens Muis is januari een rustige maand, maar door alle keuringsafspraken hebben ze het druk. "Onze planning loopt vol, we hebben zo'n zeshonderd afspraken staan tot half januari."

Ook Marktplaats ziet een toename van snorfietsen die te koop worden aangeboden. Vorig jaar stonden in november en december bijna 14.000 snorfietsen online. Dit jaar zijn dat er in die maanden zo'n 18.000, meldt het platform.

Vanaf 1 januari wordt het dragen van een helm op een snorfiets verplicht. Wie dat niet doet riskeert een boete van 100 euro.

Door: ANP

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe.