Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Na vonkenregen en corona weer vreugdevuren in Scheveningen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Na vonkenregen en corona weer vreugdevuren in Scheveningen
De vrachtwagens met pallets rijden tweede kerstdag 's avonds weer richting de stranden van Scheveningen en Duindorp. Na de vonkenregen, een verbod en twee jaar corona kunnen de bouwers van de vreugdevuren niet wachten om weer te beginnen met stapelen. "We willen de traditie voortzetten", aldus Kevin Batenburg, voorman van de Scheveningse bouwers.

"Ik heb tegen mijn schoonouders gezegd dat de gourmet om 16.00 uur aan moet want ik wil om 20.00 uur op het strand zijn", vertelt Batenburg. Ook even verderop, aan de andere kant van het havenhoofd, in Duindorp beginnen ze de 26e, al wil een bestuurslid verder geen toelichting geven omdat besloten is "geen interviews te geven".

Duindorp en Scheveningen bouwden tientallen jaren lang elk jaar houtstapels op de stranden. Die werden aan het begin van het nieuwe jaar in brand gestoken. De buurten streden met elkaar om de hoogste toren. Bij het vreugdevuur van 2018 op 2019 ging het mis. De harde wind blies smeulend hout over Scheveningen. De vonkenregen richtte daar voor ruim een miljoen euro schade aan.

Strengere eisen

Daarna bleek dat de beide stapels op het strand veel hoger waren dan was afgesproken met de gemeente. De torens mochten 35 meter worden, maar de Duindorpse stapel was bijna 49 meter hoog en die in Scheveningen ruim 45 meter. De gemeente deed niet genoeg om de regels te handhaven. Het onderzoek leidde tot het opstappen van burgemeester Pauline Krikke.

Dit jaar gelden er daarom strengere eisen. Zo mogen de stapels niet groter worden dan 10 bij 10 bij 10 en niet meer dan 1000 kuub, vertelt Batenburg. "We gaan er alles aan doen om te zorgen dat alles veilig gebeurt." Zo gebruikt Scheveningen dit jaar steigers rondom de stapel en wordt met ieder scenario rekening gehouden. "Alles is dichtgetimmerd", volgens Batenburg. Zo is er op oudejaarsdag vanaf 18.00 uur ieder uur contact met het KNMI om te kijken of de stapel veilig aangestoken kan worden.

Pret niet drukken

De nieuwe regels, de kleinere stapels en het ontbreken van het wedstrijdelement mogen de pret allemaal niet drukken, aldus Batenburg. Op de Facebookpagina van de organisatie wordt al afgeteld en de voorman ziet de interesse bij de Scheveningers toenemen. "Ze komen weer het strand op om te kijken." In de laatste uren van tweede kerstdag worden de eerste vier vrachtwagens verwacht op het Noorderstrand, op de 27e begint het stapelen. "Dan gaan we echt knallen."

Door: ANP

30 mei '24 (11:35)

Dagje op pad naar een dorp? Dit zijn de 10 populairste dorpen van Nederland

Mensen ontwijken steeds vaker de drukte van grote steden en zoeken liever de rust van dorpen en de natuur op. Blijf je in Nederland en zoek jij naar een rustig dagje uit of weekendje weg? Dit zijn de populairste dorpen van ons land, meldt Holidu.

29 mei '24 (10:58)

Natuurvriendelijke boeren in Zeeland kunnen rekenen op financiële bijdrage

Boer jij in de buurt van de Kop van Schouwen of de Manteling bij Oostkapelle en wil je jouw land natuurvriendelijker maken? Dan kun je een financiële bijdrage van de provincie verwachten. Zeeland stelt de komende zes jaar namelijk een subsidie van 1,2 miljoen euro beschikbaar voor boeren die natuurvriendelijker willen boeren, meldt Omroep Zeeland.

28 mei '24 (14:39)

Zeeland stelt 1,2 miljoen euro extra subsidie beschikbaar voor natuurherstel

De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd. De Ecologische Autoriteit meldde begin dit jaar dat de gebieden te maken hebben met verzuring en vermesting door onder meer te veel stikstof en verdroging.

28 mei '24 (11:26)

Tegenwoordig shop je auto’s in het bos

Waarom een dure auto kopen bij een autodealer als je ook gewoon in het bos kunt shoppen? Ben je nog op zoek naar een nieuwe bolide, stuur boswachter Erik dan een berichtje. Hij heeft nog wel een BMW voor de klusser liggen, voor een prikkie. Die werd namelijk pardoes in het bos gedumpt, meldt Brabants Dagblad.

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.