Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Doel windmolens en zonnepanelen in zicht, maar PBL ziet stagnatie

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Doel windmolens en zonnepanelen in zicht, maar PBL ziet stagnatie
Het aantal windmolens en zonnepanelen op land groeit nog steeds snel genoeg om het doel voor 2030 te halen. Tegelijkertijd ziet het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat het uitwerken van nieuwe plannen voor het opwekken van duurzame stroom op land "stagneert".

Windparken en zonnepanelen in het Nederlandse landschap en op daken zullen volgens berekeningen van het planbureau tussen de 35 en 46 terawattuur stroom opleveren in 2030. Dat is meer dan een derde van het huidige elektriciteitsgebruik. In het Nederlandse Klimaatakkoord is afgesproken om in 2030 minimaal op 35 terawattuur uit te komen. Het ziet er dus naar uit dat dit gaat lukken. De cijfers zijn gelijk aan die in een voortgangsrapport dat het PBL vorig jaar uitbracht.

Hoewel het hoofddoel dus in zicht is, merken de onderzoekers op dat een grotere capaciteit "goed zou passen bij een sneller groeiende vraag naar hernieuwbare elektriciteit". Door meerdere factoren stijgt die vraag rap. De hoge gasprijzen dragen eraan bij dat duurzame alternatieven meer in trek zijn. Verduurzaming van de economie betekent in veel gevallen dat wordt overgestapt van fossiele brandstoffen naar elektrische systemen. Of op installaties die draaien op waterstof. Ook voor de duurzame productie daarvan is veel stroom nodig.

Knelpunten

Het PBL ziet meerdere knelpunten die de uitvoering van de zogeheten regionale energiestrategieën in de weg kunnen staan, zowel op de korte als op de lange termijn. Zo blijft de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk een probleem. "Op de korte termijn kunnen daardoor steeds minder nieuwe grootschalige zonneparken een aansluiting op het netwerk krijgen", waarschuwt het planbureau. Netbeheerders hopen hier met efficiënter gebruik en verzwaring van het netwerk wel iets aan te doen.

Een ander knelpunt waar het PBL op wijst, is lokaal draagvlak. Dat is niet altijd vanzelfsprekend bij de aanleg van zonneparken of windturbines. En naast de schaarste aan netcapaciteit is er schaarste aan personeel en ruimte, voegen de onderzoekers eraan toe. Door al die factoren dreigt de groei van de duurzame stroomproductie op de langere termijn af te remmen.

Noordzee

Wind en zon op land vormen overigens maar een deel hiervan. Een groot deel van de windmolens die de komende jaren worden gebouwd, komt in de Noordzee te staan.

Door: ANP

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.

21 mei '24 (13:34)

Wandel of fiets langs kunst aan het Klompenpad

Sinds 2021 staan de Klompenpaden een weekend lang in het teken van kunst. Ook dit jaar zetten kunstenaars hun werken neer langs Klompenpaden. Geïnteresseerden kunnen op 1 en 2 juni weer van kunst in de natuur genieten, tijdens een wandeling of fietstocht, meldt Wandelnet.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.