Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gelderland heeft ontheffing voor inzet paintballgeweer tegen wolf

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Gelderland heeft ontheffing voor inzet paintballgeweer tegen wolf
Handhavers van de provincie Gelderland mogen vanaf vrijdagmiddag een paintballgeweer gebruiken om een te tamme wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe af te schrikken. De politie moest daar toestemming voor geven, omdat een paintballgeweer een wapen is. Wanneer de handhavers gaan schieten op de wolf hangt af van het moment dat het dier zich dicht in de buurt van mensen vertoont, aldus een woordvoerder van de provincie.

De provinciale handhavers hebben de situatie in het park de laatste week al scherp in de gaten gehouden. Ook hebben zij geprobeerd om de wolf "op andere manieren" te laten schrikken. De parkdirectie heeft handhavers ingezet om te voorkomen dat bezoekers parkeren op de plek waar de wolf in het verleden is opgedoken. Ook wordt er extra opgelet dat mensen zich aan de parkregels houden, zoals op de paden blijven en wild niet verstoren zegt de provincie.

Gevaarlijk voor mens

De wolf in het nationale park is te tam geworden en mijdt mensen niet meer. Het roofdier is meer dan eens door bezoekers op beeld gezet in een vrij druk gedeelte van het park. De provincie Gelderland besloot in oktober na advies van deskundigen om het dier met verfballetjes te laten schrikken. Natuurorganisaties en wolvenkenners zeggen dat dat onmiddellijk moet gebeuren omdat de situatie "acuut en gevaarlijk" is. Zij stellen ook dat verjagen snel succes moet hebben, anders moet de wolf verwijderd worden uit het park. Dat kan betekenen dat het dier wordt gedood.

Wolvenroedels

De wolf kan niet verplaatst worden naar een dierentuin. Wolvenroedels hebben een heel ingewikkelde familiestructuur en laten niet zomaar een heel andere wolf toe. Dat zou helemaal verkeerd kunnen aflopen, zegt Robin de Lange, directeur van Ouwehands Dierenpark in Rhenen. In die dierentuin wonen wolven samen met beren in een bosgebied van 2 hectare. Voor veel groepen dieren geldt dat een alleenstaande vreemdeling niet welkom is, aldus De Lange. Een wolvengroep zit helemaal zeer complex in elkaar. Als de Veluwse wolf in het wolvenbos van Ouwehands zou worden losgelaten zou een grote chaos ontstaan.

Hoe het kan dat de gewoonlijk schuwe wolf zelf naar mensen loopt, is nog onduidelijk. Dierenrechtenorganisatie De Faunabescherming beschuldigt de parkdirectie ervan dat er dierlijke resten als voedsel voor de wolven zijn neergelegd. De Faunabescherming wil dat die resten direct worden opgeruimd en dat een deel van het park tijdelijk wordt afgesloten voor publiek. De directie van De Hoge Veluwe is niet bereikbaar voor commentaar.

Door: ANP

27 maart '24 (11:07)

Het gaat niet best met vlinders in Nederland

Dat de veranderingen in het klimaat gevolgen hebben voor dierenpopulaties moet inmiddels wel bekend zijn. Maar met vlinders in Nederland gaat het wel heel slecht. Experts noemen het afgelopen jaar ‘dramatisch’ voor de fladderende insecten. Van rode vuurvlinder tot grote ijsvogelvlinder; de vlinderpopulatie is de afgelopen decennia gehalveerd, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

27 maart '24 ( 9:53)

Zwarte Meer toneel voor vier paren broedende zeearenden: 'Uniek'

Het broedseizoen is weer van start gegaan. En dat merkt Natuurmonumenten ook bij het Zwarte Meer. Maar liefst vier paartjes zeearenden zijn rondom het meer aan het nestelen en hebben inmiddels ook al eieren gelegd. “De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare”, schrijft Natuurmonumenten op haar website. 

26 maart '24 ( 9:56)

Voor 75 cent per kwartier op de deelfiets door Noordoostpolder

Lekker met de fiets door de polders. Dinsdagmiddag worden vijf deelfietshubs in de Flevolandse Noordoostpolder geopend. Vanaf dan kunnen mensen op een elektrische fiets het gebied verkennen. Via een app kan je een fiets reserveren, meldt Omroep Flevoland.

25 maart '24 (10:26)

Wildcamera legt afvaldumping in natuurgebied bij Almere vast

Dertien mensen hebben een boete gekregen omdat zij afval in een natuurgebied bij Almere dumpten. Dit gebeurde meerdere malen. De daders zijn betrapt doordat de politie een wildcamera plaatste op de plek waar het afval in de natuur werd gegooid. Die camera heeft alle dumpingen vastgelegd. Het plaatsen van de camera wordt door de politie ‘een succes’ genoemd, meldt Omroep Flevoland.

25 maart '24 ( 9:25)

Natuurmonumenten komt met alternatieve route NK Wielrennen vanwege broedseizoen

Natuurmonumenten wil geld zien van de organisatie van het NK Wielrennen en de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal voor het gebruik van hun natuurgebied tijdens het wielerevenement op 23 juni. Dat geld wil de natuurbeheerder gebruiken voor de structurele verbetering van de natuur in Nationaal Park Veluwezoom.

22 maart '24 (10:38)

Groen licht voor extra evenementen en bebouwing bij Henschotermeer

Flink wat extra bebouwing staat op de agenda van het Henschotermeer. De gemeenteraad van Woudenberg heeft groen licht gegeven voor de aanleg van twee horecagelegenheden, een uitkijktoren, een evenementenhal én een aantal festivals bij het meer. Donderdagavond bleek er een grote meerderheid te zijn voor deze plannen in de gemeenteraad, meldt RTV Utrecht. Toch is niet iedereen het er mee eens.

22 maart '24 (10:01)

Havenroute Waterloopbos gedeeltelijk afgesloten

Het Rijksmonument Waterloopbos bij Marknesse is toe aan een onderhoudsbeurt. Daarom sluit Natuurmonumenten van 25 maart tot en met eind april een deel van het wandelpad de witte Havenroute af, meldt de organisatie.

22 maart '24 ( 8:34)

Natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer

De Europese natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer van de EU-landen. Hongarije is overgelopen naar de tegenstanders, waardoor de wet verworpen dreigt te worden.

21 maart '24 (14:27)

Eurocamp viert 40 jaar in Nederland

Veertig jaar geleden, in 1984, zette vakantie-aanbieder Eurocamp voor het eerst voet in Nederland. De filosofie destijds was ‘Kamperen met de luxe van thuis’ en nog steeds is glamping het sleutelwoord. Inmiddels heeft Eurocamp ruim vierhonderd Europese campings met 45.000 accommodaties, met name aan de kust. Dit meldt Eurocamp.

20 maart '24 (13:39)

Denemarken zoekt (Nederlandse) toeristen voor natuurbehoud

Helpen aan het natuurbehoud van de Deense kust en tegelijk op vakantie? Dat kan binnenkort, melden het ANP en VisitDenmark. Denemarken heeft de wens om toeristen mee te laten helpen aan het natuurbehoud tussen Jutland en Fyn.