Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gelderland probeert probleemwolf af te schrikken met paintballs

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Gelderland probeert probleemwolf af te schrikken met paintballs
Handhavers van de provincie Gelderland gaan proberen een wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe te laten schrikken door met paintballgeweren op het dier te schieten, zo bevestigt de provincie berichtgeving van Omroep Gelderland. Een of meer wolven in het nationale park komen zeer dicht bij mensen en dat is volgens de provincie en de parkdirectie ongewenst en gevaarlijk.

Als de roofdieren geraakt worden door paintballs, leren ze hopelijk dat ze uit de buurt van mensen moeten blijven, aldus een woordvoerster van de provincie. Een wolf die door een verfkogeltje is geraakt is nog enige tijd te herkennen, waardoor makkelijk te zien is of de maatregel helpt.

In het integraal wolvenplan, dat alle provincies samen in 2019 hebben opgesteld, staat beschreven wat er moet gebeuren met een probleemwolf. De wolf is internationaal aan alle kanten beschermd en mag niet verstoord, verjaagd of afgeschoten worden. Maar de wet Natuurbeheer geeft wel de mogelijkheid om iets te doen tegen een probleemwolf. Gelderland heeft nu toestemming verleend voor schieten op de wolf met een paintballgeweer. Wanneer dat precies gaat gebeuren is nog niet bekend, zegt een woordvoerster van de provincie.

"Onnatuurlijk gedrag"

De ontheffing voor het schieten met verfkogeltjes geldt voor heel Gelderland, maar zal vooralsnog alleen ingezet worden in het nationale park omdat wolven elders geen probleemgedrag vertonen. De directie van De Hoge Veluwe vroeg eerder al aan de provincie iets te mogen doen tegen de wolven in het park, omdat de dieren de moeflons opeten en de biodiversiteit verstoren. Vorige week meldde het park dat een of meer wolven "onnatuurlijk gedrag" vertonen en uit zichzelf mensen opzoeken. Dat kwam de parkdirectie een dag later op een aangifte bij de politie te staan: dierenrechtenorganisatie De Faunabescherming verdenkt parkmedewerkers ervan dat ze een of meer wolven opzettelijk tam hebben gemaakt door ze te lokken en te voeren. Dat is strafbaar.

Volgens wolvendeskundigen zijn wolven heel schuw en gaan ze van nature mensen uit de weg. Er zijn in heel Europa wel enkele gevallen bekend van wolven die niet schuw waren, maar die bleken altijd gevoerd te zijn.

Door: ANP

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.

21 mei '24 (13:34)

Wandel of fiets langs kunst aan het Klompenpad

Sinds 2021 staan de Klompenpaden een weekend lang in het teken van kunst. Ook dit jaar zetten kunstenaars hun werken neer langs Klompenpaden. Geïnteresseerden kunnen op 1 en 2 juni weer van kunst in de natuur genieten, tijdens een wandeling of fietstocht, meldt Wandelnet.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum.