Waddenvereniging en Milieudefensie bestrijden gaswinning in Wadden door Shell

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
In een rechtzaak in 2021 oordeelde de rechter dat Shell in 2030 netto 45 procent minder CO2 moet uitstoten. Echter begint het bedrijf wel met nieuwe gasboringen in de Waddenzee, wat kan leiden tot meer uitstoot. Daarom spreken Milieudefensie en de Waddenvereniging Shell gezamenlijk aan op het naleven van het vonnis. Dit meldt Vroege Vogels. 

Volgens de rechter moet Shell zijn CO2-uitstoot met 45 procent netto reduceren in 2030 ten opzichte van 2019. De natuurorganisaties vinden dat de gaswinning, naast dat het niet in lijn is met het vonnis, ook zeer schadelijk is voor de kwetsbare natuur van het waddengebied. Door gaswinning daalt de bodem, er is risico op vervuiling, er is onvoldoende duidelijkheid over de langetermijneffecten en ook de stapeleffecten van alle schadelijke activiteiten bij elkaar opgeteld zijn onvoldoende onderzocht, vinden ze.

Naast de waddenvereniging en Milieudefensie steunen nog 17 duizend anderen de zaak. Iedereen die de gaswinning wil tegengaan wordt opgeroepen te sms'en naar Shell met de oproep om de Wadden te beschermen en geen gas te gaan winnen uit de Waddenzee 

Door: Nationale Recreatiegids