Omwonenden zetten voetpad af, wandelorganisaties doen handhavingsverzoek

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
In het voorjaar hebben omwonenden van een wandelpad op de Hoge Dijk in Aalsmeer afgezet met hekken en een verbodsbord. Hoewel het wandelpad op particulier terrein ligt, was het al meer dan dertig jaar vrij toegankelijk en valt daardoor onder de openbare ruimte, zeggen wandelorganisaties TeVoet, Wandelnet en Aalsmeerse Werkgroep Hoge Dijk Open. Deze organisaties vragen daarom nu de gemeente om de hekken te verwijderen. Dit meldt Wandelnet. 

Volgens de wandelorganisaties maakt het afgesloten pad deel uit van het gemarkeerde wandelroutenetwerk Noord-Holland. Ook betreft het een traject van het Pelgrimspad, een Lange-Afstand-Wandelpad dat onderdeel is van het nationale wandelnetwerk dat mede door de provincie gefinancierd wordt. Door de hekken moet er nu worden omgewandeld via een volgens de organisaties onaantrekkelijke en onveiligere weg. Hierom moeten de hekken worden verwijdert vindt de woordvoerder van Wandelnet. 

Privé maar toch openbaar

Het pad is afgesloten door de omwonenden omdat zij veel overlast ervaren door het gebruik ervan. Volgens de woordvoerder van de bewoners leidt het pad tot (geluids)overlast en onveilige situaties. Het wandelpad ligt op particuliere gronden en zou daarom afgezet mogen worden. De wandelorganisaties geven echter aan dat er al sinds 1986 een gemarkeerd lange-afstand-wandelpad (het Pelgrimspad) ligt. Ook zijn er tientallen getuigenverklaringen van wandelaars die de Hoge Dijk al meer dan 30 jaar zonder enige belemmering gebruiken. Dit maakt het Pelgrimspad sinds 2016 openbaar, gezien het dertig achtereenvolgende jaren voor iedereen toegankelijk is geweest.

De wandelorganisaties hebben echter wel begrip voor de klachten van de omwonenden, en streven ernaar een oplossing te vinden die voor iedereen werkbaar is. 

Door: Nationale Recreatiegids