Limburg vraagt aandacht voor speciale stiltegebieden in de provincie

De Provincie Limburg vraagt met een campagne aandacht voor de 31 stiltegebieden in de provincie. Hiermee wil het de regels, het belang van de gebieden en de voordelen voor wandelaars benadrukken. Dit meldt Wandelnet. 

Stiltegebieden zijn milieubeschermingsgebieden waarin het van oudsher stil is en natuurlijke geluiden overheersen. Het betekent niet dat er helemaal geen geluid waarneembaar of toegestaan is, maar gaat vooral over de afwezigheid van harde omgevingsgeluiden of natuurvreemde geluiden. Doordat het er stil is, is het ideaal om te wandelen. Veel wandelroutes in Limburg gaan dan ook door deze gebieden. 

Minder dan 40 dB

Met de campagne wil de Provincie niet mensen weghouden uit de gebieden, integendeel: het is juist een uitnodiging om te komen genieten van de rust en de regels hier te benadrukken. Onder 'stil' worden geluiden die onder de 40 dB(A) liggen bedoeld. Dit wordt ook wel ’fluisterstil’ genoemd. Om de stilte te bewaren, heeft Provincie Limburg in de Omgevingsverordening Limburg verschillende activiteiten benoemd die in de gebieden worden geweerd, zoals harde muziek maken of met de motor crossen door het gebied.

Door: Nationale Recreatiegids