Geldt de helmplicht straks ook voor elektrische fietsen?

De overheid zinspeelt op een helmplicht vanaf 2023 voor snorfietsers. Logischerwijs heeft dit een discussie aangewakkerd omtrent de elektrische fiets. Sommige elektrische fietsen kunnen hoge snelheden bereiken maar voorlopig is er nog geen helmplichtwetgeving. Waaraan ligt dit? Dit meldt Metronieuws.

 

Scooters met een blauw kenteken moeten vanaf 1 januari 2023 sowieso een helm dragen. Veilig Verkeer Nederland stuurde onlangs ook aan op een verbod voor opgevoerde E-bikes. Met een opvoerset kunnen e-bikes een stuk sneller dan 25 kilometer per. Gezien de ontbrekende helmplicht een reëel gevaar op de weg.

Opvoersets

De opvoersets zijn omstreden omdat ze onder huidige wetgeving nog legaal zijn. Toch waken sommige instanties voor de gevaren. De Hersenstichting sprak bijvoorbeeld over de jaarlijkse hersenschade die bijna 11.000 fietsers oplopen. Een hogere snelheid betekent logischerwijs een grotere kans op een ongeluk.

E-bikes die harder gaan dan 25 km/u vallen tevens niet meer onder de noemer ‘elektrische fiets’ maar onder een zogenaamde ‘speed-pedelec’. Voor deze voertuigen geldt al wel een helmplicht. De maximumsnelheid van het voertuig is dus bepalend.

Door: Nationale Recreatiegids