Overheid wil zwemmen in open water harder aanpakken

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Door de aanhoudende warmte is het verleidelijk om een duik te nemen in de dichtstbijzijnde plas. In Nederland werd dit altijd gedoogd door verschillende bestuurslagen. Nu steeds meer waterbedden onbegaanbaar worden wil de regering dit vaker afraden, desnoods met wetgeving. Dit meldt Trouw. 

Gedoogd

Zwemmen in grachten, kanalen of rivieren wordt over het algemeen gedoogd. Dankzij het warme weer ontstaan er steeds vaker incidenten met onveilig water. Soms worden zwemmers ziek of veroorzaken ze overlast voor de scheepvaart. Soms komt het voor dat groepen zwemmers overlast veroorzaken. Provincies en gemeenten willen daar nu een stokje voor steken en het wildzwemmen actief ontmoedigen. Dit komt overeen met richtlijnen voor wildzwemmen die de Europese Unie heeft opgesteld.

Lastige kwestie 

Het is een lastige kwestie omdat de vraag naar zwemlocaties eigenlijk elk jaar toeneemt. De grootste oorzaak hiervoor is uiteraard klimaatverandering. Toch kunnen steden waterbedden niet altijd openstellen voor het publiek door de belabberde waterkwaliteit. Je kan mensen moeilijk laten zwemmen in een plas me blauwalg maar de kans bestaat dat ze het alsnog gaan doen als er geen overheidsaanbod is.

Door: Nationale Recreatiegids