IJzeretende bacterie bedreiging voor recreatievaart

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
In het kanaal van Gent naar Terneuzen wordt dit najaar een groot onderzoek verricht naar de oorsprong van een ijzeretende bacterie. Vlaamse onderzoekers van de universiteiten in Gent, Antwerpen en Leuven buigen zich over de hardnekkige bacterie. Vorig jaar werden meerder boten aangevreten met alle gevolgen van dien. Dit meldt Omroep Zeeland.  

Tienduizenden euro's 

Bootbezitters in de jachthaven Zelzate hadden vorig jaar vele schade aan de romp van hun boot. Vele millimeters staal waren weggevreten, tot soms wel vijf millimeter. Soms liepen de kosten tot in de tienduizend euro. De angst heerst dat de bacterie zich verspreidt via het kanaal. Havenbedrijf North Sea Port heeft echter benadrukt dat het met de verspreiding meevalt. Wel kwam de roep voor een onderzoek en daarvoor heeft de Vlaamse overheid 500.000 euro beschikbaar gesteld.

Belang 

De burgermeester van Zelzate is tevreden over het onderzoek. Hij beseft dat het kanaal van groot economisch belang is. De ijzervretende bacterie kan gevolgen hebben voor de recreatievaart maar ook voor de vrachtvaart. Door het onderzoek is het wellicht mogelijk om de bacterie te bestrijden maar tot er resultaten komen is er weinig aan te doen.

Door: Nationale Recreatiegids

Beeld: Omroep Zeeland