Vierdaagse houdt zelfde programmering, andere inhoud

Omroepen die over de Nijmeegse Vierdaagse gaan berichten behouden dinsdag vrijwel dezelfde programmering, maar hebben soms wel de inhoud van de programma's moeten aanpassen. Dat laten Omroep Gelderland, BNNVARA, KRO-NCRV en 1Limburg desgevraagd aan het ANP weten.

De Nijmeegse Vierdaagse zou eigenlijk dinsdag starten, maar vanwege de verwachte hitte in het wandelgebied is ervoor gekozen deze dag te annuleren. De nu driedaagse wandeltocht vindt van woensdag tot en met vrijdag plaats.

Omroep Gelderland, die zoals gewoonlijk veel aandacht besteedt aan de wandeltocht, heeft ervoor gekozen de programmering dinsdag gewoon in stand te houden. "We hebben evenveel mensen op pad, alleen moeten we een andere insteek bedenken." Zo gaan de verslaggevers langs bij horeca-ondernemers, die dinsdag veel bezoekers en dus inkomsten mislopen door het besluit. "We moeten naar andere verhalen op zoek."

Te heet

Ook het 4Daagse Journaal wordt gewoon van maandag tot en met vrijdag uitgezonden op TV Gelderland. Wel is ervoor gekozen om niet vanaf het Vierdaagseplein radio te maken dinsdag. "Daarvoor vinden we het te heet." Bovendien is er "minder reuring" op het plein, doordat de Vierdaagse pas een dag later begint. "Daarvoor ben je toch op locatie."

De KRO-NCRV heeft besloten Het gevoel van de Vierdaagse, het programma waarin Fons de Poel verslag doet van het wandelevenement, dinsdag gewoon uit te zenden. Wel wordt de inhoud gewijzigd, net als bij Omroep Gelderland. "We doen drie dagen verslag van de loopdag en doen morgen een terugblik en een vooruitblik", meldt een woordvoerster. De wijziging van de Vierdaagse heeft dan ook geen invloed op de uitzendtijd of -duur. "Dinsdag zal er bijvoorbeeld even teruggeblikt worden op de persconferentie en blikken we vooruit op wat we kunnen verwachten."

Live verslag

Radio 2 zou al vanaf dinsdagochtend aandacht besteden aan de Nijmeegse Vierdaagse in de ochtendshow Jan-Willem Start Op. Maar omdat de Vierdaagse dinsdag is afgelast, wordt deze dag een reguliere uitzending van het programma gemaakt vanuit Hilversum. Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte lopen vanaf woensdag mee met de Vierdaagse, in plaats van vanaf dinsdag, en doen live verslag. Ook radio-dj Frank van 't Hof, die de hele Vierdaagse gaat meelopen, begint een dag later. Hij zal eveneens live verslag doen.

Voor 1Limburg verandert er weinig, laat een zegsman weten. "We pakken het dit jaar sowieso niet zo groots aan als andere jaren. Op het moment dat de stoet door Noord-Limburg trekt besteden we er aandacht aan, maar verder maken we geen dagelijkse verslagen. Hooguit updates met lopers." Het wegvallen van de dinsdag in de Vierdaagse is voor de omroep dan ook "niet ingrijpend". "Er valt bij ons geen gat in de programmering."

Door: ANP