Giftige plant duikt steeds vaker op in Limburgse natuur

Vroeger werd de gevlekte scheerling gebruikt om een doodvonnis te voltrekken. Eén van de giftigste Nederlandse planten maakt een terugkeer in de natuur. Hoe kun je de plant het beste herkennen en in welke bodemtypes duikt hij op? Dit meldt RTL Nieuws.

Gifbeker

De gevlekte scheerling ziet er vrij onschuldig uit, met witte bloempjes en doornsnee bladeren. Toch bevat de plant het zenuwgif coniine. Dit zenuwgif kan bijzonder potent werken en tast het centrale zenuwstelsel aan. Naar verluidt is de Griekse filosoof Socrates terechtgesteld met een gifbeker die was gebrouwen van de gevlekte schering.

Inslikken 

De plant groeit veelal in Nederlandse bermen en langs snelwegen maar komt ook voor in doorsnee tuinen. Voedselrijke grond nabij duinen, dijken en rivieren zorgen voor goede omstandigheden. Ook het warmere weer draagt bij aan de opmars van de gevlekte schering. Vooral onder de grote rivieren duikt de plant vaak op. Kinderen en huisdieren dienen extra voorzichtig te zijn omdat ze per ongeluk het gif van de plant binnen kunnen krijgen. Het is dan zaak om in kaart te brengen hoeveel en welk gedeelte van de plant is ingeslikt. 

Door: Nationale Recreatiegids