Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Recreatiesector Heuvelrug klaar voor het aankomende hoogseizoen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Recreatiesector Heuvelrug klaar voor het aankomende hoogseizoen
De recreatiesector op de Utrechtse Heuvelrug en in de Gelderse Vallei maakt zich op voor de zomervakantie, die begint op zaterdag 9 juli a.s. als in de regio Midden de schoolvakanties van start gaan. Omdat de gastvrijheidssector ongekend hard is getroffen door de Coronacrisis, is komende zomer extra belangrijk voor vraagherstel bij ondernemers en andere toeristische aanbieders. Met in augustus ook La Vuelta Holanda in het vooruitzicht, probeert de recreatiesector in de regio komende maanden omzet in te lopen. Een goede zomer betekent een volgende stap om er voor te zorgen dat recreatie en toerisme ook in de toekomst op een goede manier blijven bijdragen aan een fijne leefomgeving op de Heuvelrug. Dat meldt RBT Heuvelrug en Vallei.

Met ruim 11.000 banen en een groeiende bijdrage aan voorzieningen en leefbaarheid in de regio, is de recreatiesector van groot belang voor de leefomgeving van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei. Recreatie en toerisme worden ook steeds belangrijker voor het in stand houden van vitale functies zoals winkels, horeca, cultuur en erfgoed.

Herstellen van recreatiesector 

“Corona heeft recreatie en toerisme hard geraakt”, zegt directeur Michiel van der Schaaf van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug en Vallei. “Door de langdurige lockdowns in de afgelopen twee jaar zijn reserves uitgeput en is de continuïteit van gezonde toeristische ondernemingen ook in onze regio in gevaar gekomen. Het herstellen van de recreatiesector na Corona is vanaf dit seizoen dus cruciaal." Om de herstart van de sector op gang te helpen, werkte RBT Heuvelrug en Vallei samen met overheden en marktpartijen afgelopen jaar aan de Agenda Bestemming Heuvelrug 2022-2025 die dit voorjaar werd gepresenteerd.  “Hoe sneller en duurzamer we de komende jaren kunnen zorgen voor vraagherstel, hoe meer gezonde bedrijven op de been blijven waardoor werkgelegenheid en voorzieningen ook in de toekomst zoveel mogelijk behouden blijven.”

Vakantiegangers gaan er vaak op uit 

Komende zomervakantie wordt voor de vrijetijdssector een belangrijke periode, waarin veel ondernemers en andere aanbieders hopen omzet te kunnen inlopen. “Mede door het goede weer met Pasen en in de meivakantie was de seizoenstart dit jaar hoopgevend”, aldus Van der Schaaf. “Meer bewoners van onze regio zijn er dit jaar vroeg op uit geweest en kiezen voor een kortere zomervakantie boeken of dagjes weg. Daarnaast lijkt het er op dat ook dit jaar de vakantieparken, campings en hotels in onze regio veel gasten tegemoet kunnen zien." Omdat vakantiegangers er vaak op uitgaan, biedt dat volgens de RBT-directeur volop kansen voor musea, horeca, winkels, attracties en ander dag-aanbod dat ook voor bewoners en bedrijven van grote waarde is. “Het is fijn te zien dat mensen weer als vanouds genieten van onze prachtige regio.”

Door: Nationale Recreatiegids

23 februari '24 (14:15)

Van Gogh Drenthe benoemd tot Fietsroute van het Jaar 2024

Op de eerste dag van de Fiets- en Wandelbeurs in de Jaarbeurs Utrecht wordt traditiegetrouw de Beste Fietsroute van het Jaar gekozen. Dit jaar hebben we een Nederlandse winnaar: de Van Gogh Drenthe fietsroute is verkozen tot ‘Beste Fietsroute van het Jaar 2024’. 

23 februari '24 (13:07)

Geen honden toegestaan in Zuid-Hollands natuurgebied: te veel uitwerpselen

Vanaf 1 maart mag je geen hond meer meenemen naar natuurgebied Bilwijk tussen Stolwijk en Haastrecht. Het besluit, genomen door Stichting Zuid-Hollands Landschap, werd gemaakt omdat er te veel mensen waren die de poep van hun honden niet opruimden. De maatregel is genomen omdat de uitwerpselen een negatieve invloed hebben op de lokale natuur, zo meldt Omroep West.

22 februari '24 (11:08)

Zonnepanelen en HVO: steeds meer mensen met camper gaan duurzaam op pad

Het is als camperaar soms wellicht een uitdaging om duurzaam op pad te gaan, maar toch blijken steeds meer mensen met een camper duurzaamheid in acht te nemen. Zo heeft 66 procent inmiddels zonnepanelen op zijn kampeerwagen en tankt 29 procent met het duurzamere dieselalternatief HVO. Dit meldt NKC, die Multiscope hier onderzoek naar liet doen. 

22 februari '24 ( 8:47)

Vanaf late middag trotseert Nederland storm Louis

Nederland krijgt aan het eind van de dag te maken met een storm: Louis. Volgens Weeronline is er vanaf de late middag in het westen al sprake van harde wind, stevige buien en zware windstoten. Halverwege de avond moet het hele land rekening houden met zware windstoten van ruim 80 kilometer per uur.

21 februari '24 (15:25)

Onze beste tips voor optimaal wandelplezier: zo ga je goed voorbereid op pad

Door buiten te zijn geniet je van allerlei verschillende gezondheidsvoordelen, voor zowel jouw geest als lichaam. Ondanks dat ze er te vroeg zijn, kan je er nu toch al van genieten: (beginnend) bloeiende lentebloemen. De perfecte gelegenheid om wandeling te maken dus! Je wilt echter niet met een nat pak thuis komen. Of verdwalen in het bos waar je nog nooit eerder bent geweest. Daarom hebben wij de beste tips voor jou op een rijtje gezet, zodat je ondanks al de bomen tóch het bos blijft zien.

21 februari '24 (14:01)

Fietsersbond niet tevreden met besteding drie miljoen euro Friese fietspaden

De gemeente Súdwest-Fryslân en provincie Friesland doen een investering van drie miljoen euro in het verbeteren van drie fietsroutes in de gemeente. Daar is de Fietsersbond blij mee, maar heeft een kleine kanttekening. Volgens de organisatie kan het geld namelijk beter aan nieuwe fietsroutes langs de Friese Meren kan worden besteed, meldt Omroep Friesland. 

21 februari '24 ( 9:35)

Ook dit jaar gaan Nijmeegse Waalstrandjes in de nacht op slot

Overdag kun je hier heerlijk van de stranden genieten, maar ook dit jaar is het niet mogelijk om een nachtelijk bezoek te brengen aan de Nijmeegse Waalstranden. Om overlast in het gebied te beperken is de beslissing genomen. Van mei tot oktober is het daarom verboden om ’s nachts het gebied te betreden, meldt AD.

20 februari '24 (11:09)

Mensen gedragen zich bijna altijd goed in bossen, maar nog niet altijd

De natuur in ons land staat onder toenemende druk. Stikstofuitstoot, piekbelasting en uiteindelijk – helaas – ook de recreant. Op de Veluwe wordt dit al opgemerkt en steeds meer delen van het grootste natuurgebied van het land worden afgesloten voor bezoekers. Toch blijkt ook dit niet altijd te helpen. Boswachter Clara Wilken ziet ‘op de gekste plekken’ nog mensen voorbij komen, meldt de Volkskrant.

20 februari '24 (10:08)

Gemeente Westland verliest jaarlijks 2 ton met parkeren bij strand

Betaald parkeren. Klinkt als een prima inkomstenbron voor de lokale gemeente. Dat geldt echter niet overal. In een evaluatie over de parkeerplaatsen rondom de strandopgangen blijkt dat de gemeente Westland zélf zo’n 170.000 tot 195.000 euro per jaar betaalt voor het parkeren bij het strand. Een tariefverandering lijkt noodzakelijk, meldt Omroep West.

20 februari '24 ( 8:42)

Wielertoertochten in Vaals mogen blijven van gemeenteraad

Deelnemers aan grote wielertoertochten blijven welkom in de Zuid-Limburgse gemeente Vaals. De gemeenteraad verwierp het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om grootschalige wielertoertochten door het Limburgse heuvelland met duizenden deelnemers te weren uit de gemeente.