Brigitte Kaandorp verrast door Johan Kaart Prijs

Het was voor Brigitte Kaandorp een complete verrassing toen ze hoorde dat zij de prestigieuze Johan Kaart Prijs had gewonnen. Tegen het ANP zegt de theatermaakster grappend dat ze dacht dat de prijs alleen bestemd was voor haar collega's.

"Ik ben al heel vaak op komen dagen voor anderen om bijvoorbeeld te presenteren of een liedje te zingen", zegt Kaandorp over de uitreiking van de theaterprijs, die maandag plaatsvindt in DeLaMar in Amsterdam. "Ik heb eerlijk gezegd nooit gedacht dat die prijs ook op mij van toepassing was. Ik dacht 'die is kennelijk voor andere mensen'. Ook de jury dacht dat ik 'm al had, dat vond ik wel een goeie", zegt de cabaretière lachend.

Dat Kaandorp de theaterprijs dus alsnog heeft gewonnen, kan ze wel waarderen. "Ik vind het leuk. Ik heb veel lol in mijn vak, anders deed ik het al niet meer dan veertig jaar. Maar als je van een jury dan ook een veer in je reet krijgt, is het natuurlijk leuk", zegt de 60-jarige. "Ik kan ook zonder prijs hoor, maar het is toch leuk."

Klunzig en herkenbaar

Kaandorp kreeg de prijs onder meer vanwege haar "eigen, toegankelijke stijl en een onberispelijk gevoel voor timing". Daar kan de comédienne zich wel in vinden, zegt ze. "Ik denk dat timing het belangrijkste is wat je op het podium doet. Het is een ongrijpbaar iets, je hebt het of je hebt het niet. Toon Hermans serveerde heel langzaam zinnen uit, maar hij begreep wel wanneer hij ze moest zeggen."

Haar eigen stijl omschrijft Kaandorp overigens als 'klunzig en herkenbaar'. "Ik maak mezelf belachelijk zodat anderen zich erin kunnen herkennen. Ik worstel met het leven, maar vertel dat op een grappige manier en mensen herkennen zich daarin dan", zegt ze. "Ik denk dat ik vroeger echt een kluns was, nu ben wel veel geraffineerder. Ik worstel nog wel met van alles, maar minder kneuzig als vroeger."

Door: ANP