Op vakantie in de file: ANWB gaat uit van meer verkeersdrukte in de toekomst

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Nederlanders pakken weer massaal de auto maar er is iets aan het veranderen. De wegen lopen steeds vaker vast. De autodrukte blijft ondanks de pauze van de coronapandemie alsmaar toenemen. De ANWB voorspelt dat dit op de korte termijn niet gaat veranderen. Dit meldt NOS.

Minstens 300 kilometer 

Elk jaar komen er honderdduizenden auto’s bij. Wegen worden breder maar de verkeersdrukte lijkt alleen maar meer te worden. Tijdens de ochtend- en avondspits staat er dagelijks een file van tussen de 300 en 400 kilometer. Naast de overduidelijke verkeershinder en de tijdsverspilling van files schuilen er ook nog eens veel gezondheidsrisico’s aan dagelijkse autoclusters. Denk eens aan de hoeveelheid fijnstof die zoveel motorvoertuigen bij elkaar produceren.

Uitholling

Nederland telt negen miljoen voertuigen. De uitholling van het openbare vervoer verergert de situatie. Door het verwachte wegvallen van 20 tot 30 procent van de bus- en treintrajecten in 2023 worden reizigers geprikkeld om alsnog voor de auto te kiezen. Ook is de prijs van het openbaar vervoer aanzienlijk hoog. Studenten krijgen weliswaar korting maar voor een werknemer met minimumloon lopen de kosten hoog op. Een particulier abonnement voor onbeperkt reizen kost 312,80 per maand.

Door: Nationale Recreatiegids