Wilde wasbeerhonden gespot in de Achterhoek

Nabij het Gelderse plaatsje Hummelo zijn enkele wasbeerhonden gespot. De dieren komen weinig voor in Nederland. Volgens de Zoogdiervereniging gaat het om een paar met jongen. Enkele wandelaars hebben foto’s doorgestuurd naar de vereniging. Dit meldt Omroep Gelderland. 

Oost-Azië 

Verschillende recreanten hebben de beesten gespot in de buurt van de Zelhemseweg te Hummelo. De honden komen oorspronkelijk uit Oost-Azië maar zijn in de jaren vijftig naar Europa meegenomen door Russische pelsfokkers. Hierdoor zijn ze langzaamaan steeds verder opgeschoven naar West-Europa. Het is niet gek dat de wasbeerhonden werden aangetroffen in de Achterhoek. In het wild zoeken de dieren graag bossen en rivierdalen op.

Moeilijk te herkennen  

De Nederlandse Voedsel -en Warenautoriteit benadrukt dat de wasbeerhond te herkennen is aan een langharige vacht, zwarte wangen en een witte neus. Het grijze voorhoofd is ook kenmerkend voor het dier en maakt het doorslaggevende onderscheid van dassen en gewone wasberen.

Druk op de natuur

De dieren eten vooral vogels, amfibieeën, insecten en vissen. Omdat de wasbeerhonden wel druk kunnen uitoefenen op de natuur is het in Gelderland toegestaan om ze af te schieten. Het is volgens de Zoogdiervereniging nog maar de vraag of de kleine getalen een echte bedreiging voor de omgeving vormen.

Door: Nationale Recreatiegids