Nieuwe wandelroute geopend langs Twentse veenkoloniën

Nabij de Twentse plaats Rekken zijn onlangs een aantal historische borden onthuld. Afgelopen dinsdagavond is een nieuwe wandelroute geopend langs twintig historische plekken in de zogenaamde ‘kolonie’. Dit meldt Tubantia.  

Veenkolonie 

Meer dan honderd jaar geleden werden grote delen van ons land ingericht voor de ontginning van veen. Gedroogd veen was destijds een belangrijke brandstofbron die werd gewonnen uit moesras- en zandrijke gronden. Het fysiek inspannende werk trok arbeiders vanuit heel Nederland aan. Een vergelijkbare economie ontstond in de veenrijke gronden van Drenthe en Oost-Groningen.

Rekkensche Inrichtingen 

Door de ontginning van de veengronden kwamen nieuwe landbouwgronden vrij. Gedeeltes hiervan werden gebruikt voor de stichting van de Rekkensche Inrichtingen. Hier werden tot aan 2003 mensen behandeld die als ‘geestesziek’ werden bestempeld.

De wandelroute neemt mensen mee langs voormalige inrichtingen en paviljoens. In totaal kwamen er 20 mannen- en 10 vrouwenpaviljoens. Met behulp van rode koppen kunnen wandelaars de historische sporen van de Rekkensche Inrichtingen herkennen. De erfgoedexperts die verantwoordelijk waren voor de totstandkoming van deze historische route pleiten voor een onderscheiding van werelderfgoedorganisatie UNESCO.

Door: Nationale Recreatiegids