Juni is de maand waarin jonge vogels hun vleugels uitspreiden

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Rond deze tijd van het jaar begint de geboortegolf van de vroege lente op te groeien. Overal in ons land zijn vele jonge vogels te spotten. Daarom is het belangrijk dat mensen enigszins rekening houden met deze onervaren gevleugelde diertjes. Dit meldt Vroege Vogels.  

Strijd om het bestaan

De koolmees is een prachtige vogel die veel voorkomt in Nederland. Jonge koolmezen zijn minder goed te herkennen dan hun felgele ouders. In groepjes trekken ze er vaak op uit met hun ouders om de kneepjes van het leven te leren. Soms lukt dit maar het blijft een harde wereld; zo’n 60 procent van de koolmezen wordt niet ouder dan 10 weken.

Ganzen 

Ook jonge ganzen groeien op rond deze tijd van het jaar. Omdat de groepsgrootte echter een stukje kleiner is dan bij de koolmezen houden deze vogels het doorgaans langs vol dan hun kleinere soortgenoten. Jonge ganzen blijven zo’n tien maanden bij hun ouder en liften ook mee naar bekende trekroutes.

Oefening baart kunst 

Vogels leren door te oefenen. Door vallen en opstaan worden ze uiteindelijk meesters van het luchtruim. Ook het zingen komt niet vanzelf. Let erop dat je je kat gedurende juni zoveel mogelijk binnenhoudt. Jonge vogels in opleiding zijn een kant-en-klare prooi voor de gedreven kater.

Door: Nationale Recreatiegids