Laatste otteropvang kan sluiten nu populatie weer gezond is

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Voorheen was het waterzoogdier bijna helemaal uitgestorven in Nederland. Na grote inspanningen van natuurbeschermingsorganisaties heeft de populatie weer kunnen aangroeien tot zo’n 650. In de nabije toekomst zou dit kunnen groeien tot boven de duizend. Dit meldt de NOS.

Uitgestorven? 

Aan het einde van de jaren tachtig leken de diertjes officieel uitgestorven als gevolg van menselijke activiteit. Vanaf 2002 kwamen er initiatieven om de otter te herintroduceren in de Nederlandse natuur. Otter vanuit Wit-Rusland en Letland werden losgelaten in de Nederlandse natuur. In het begin verliep dit zeer moeizaam.

Einde otteropvang 

De otterpopulatie is vooral de afgelopen vijf jaar toegenomen. In het Friese dorp Munnekeburen kwam er zelfs een gespecialiseerde otteropvang. Omdat hun werk nu klaar is kunnen de beheerders de opvang nu sluiten. Dankzij speciale ottertunnels langs spoorwegen en rijbanen kunnen de dieren zonder levensgevaar oversteken en migreren naar andere gebieden.

Moerassen

Otters gedijen vooral onder moerasachtige gebieden met een grote afwisseling tussen planten en water. De laatste uitzettingsplek was het Zuid-Hollandse Krimpenerwaard. Voor het eerst in vijftig jaar zwemmen ook hier weer otters.

Door: Nationale Recreatiegids