Vogels versus recreatie: Hoe twee werelden met elkaar botsen

Uit een rapport van de vogelbescherming is onlangs gebleken dat veel recreatieve activiteiten schadelijk kunnen zijn voor de omliggende natuur. Het gaat hierbij niet alleen om fysieke sporten zoals mountainbiken of waterskiën. Het blijkt dat ook vogelaars en fotograven de boosdoeners kunnen zijn. Dit meldt BNNVARA. 

Vogels en buitenrecreatie

Veel vormen van recreatie kunnen schadelijk zijn voor het leefgebied van vogels. Afhankelijk van het soort gebied zorgen diverse activiteiten voor overlast. In open gebieden zoals meren, stranden en vlaktes op bossen hebben vogels last van grote groepen mensen. Ook snelle en luide activiteiten kunnen broedperiodes of vliegpatronen verstoren. Denk hierbij aan de kleine recreatievaart of intense watersporten. Wandelaars en fietsers creëren over het algemeen minder overlast als de groepsgrootte en de aantallen recreanten beperkt blijven.

Strandplevier  

Het gaat hierbij niet alleen om schade aan individuele nestjes. Ook gehele vogelpopulaties kunnen zich opgejaagd voelen. Door teveel menselijke activiteit vermijden ze bepaalde plekken die van oudsher bestemd waren voor de vogels. Vogels zoals de strandplevier hebben door de drukke strandrecreatie geen broedplaatsen kunnen vinden.

Vogelaars 

Zelfs vogelaars zorgen voor enige overlast. Vogels zijn zeer opmerkelijk en hebben het al gauw door als een klikkende camerasluiter ze contant in de gaten houdt. Het rapport wijdt bijzondere aandacht aan vogelaars en vogelenthousiastelingen, een primeur in studies naar de vogelpopulatie.

Door: Nationale Recreatiegids