Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wat is een zonnesteek, hoe loop je die op en wat kun je eraan doen?

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Wat is een zonnesteek, hoe loop je die op en wat kun je eraan doen?
De zomer komt eraan. Het wordt steeds warmer en de zon krijgt meer macht. Tijd om naar buiten te gaan voor wat vitamine D. Toch is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Blootstelling aan de volle zon is namelijk niet zonder gevaren. Denk aan huidkanker en zonnesteken. Wat is een zonnesteek, hoe krijg je die en wat moet je doen als je eenmaal een zonnesteek hebt opgelopen?

Een zonnesteek wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan aanhoudende hitte. Zonnesteken ontstaan door te veel zon en te weinig water drinken. Hierdoor wordt het lichaam te warm en te droog. Bij veel zon op het hoofd raakt de temperatuur van de hersenen uit balans. Alcohol kan dat verergeren en versnellen. Van alcohol droogt het lichaam namelijk (verder) uit.

Symptomen 

Als je bij het zonnebaden hoofdpijn krijgt of misselijk of duizelig wordt, heb je waarschijnlijk een zonnesteek. Zonnesteek is eigenlijk een verzamelnaam van alle klachten die ontstaan door teveel blootstelling aan zon op het hoofd en in de nek. Er zijn verschillende gradaties. Soms is het voldoende om in de schaduw te gaan zitten en goed te drinken. In andere gevallen moet iemand naar binnen gebracht worden om af te koelen. Het kan dan helpen om die persoon met natte handdoeken te bedekken en een ventilator aan te zetten. Als de situatie verergert, moet er een huisarts ingeschakeld worden. In ernstige gevallen heeft degene met een zonnesteek namelijk last van koorts en een oppervlakkige ademhaling en hartslag.

Genezen 

Tijdens een zonnesteek raakt de vochthuishouding uit balans. Omdat je tijdens een zonnesteek veel zweet, verlies je veel zout én vocht. Het is dus van belang om dit evenwicht te herstellen. Dat kan door middel van een rehydratiemiddel (ORS).

Voorkomen 

Een zonnesteek kan eenvoudig voorkomen worden door het hoofd en de nek te bedekken, een zonnebril te dragen en minstens twee liter water te drinken en rustig aan te doen met alcohol. In de meeste gevallen herstel je binnen een paar dagen van een zonnesteek.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong

Bronnen: RIVM, thuisarts.nl  

29 februari '24 ( 8:38)

Nieuwe wolvenbeleid Gelderland gaat in lente in

Het nieuwe wolvenbeleid van de provincie Gelderland moet per april of mei ingaan, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet (BBB) woensdag tijdens een debat in het provinciehuis. Wolven in Gelderland die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen, moeten volgens het plan onder voorwaarden kunnen worden afgeschoten. Ook mogen vanaf deze lente wolven in de hele provincie worden verjaagd met een paintballgeweer.

29 februari '24 ( 8:37)

Rapport: groot deel Nederlandse natuur overbelast door stikstof

Het overgrote deel van de Nederlandse natuur zal in 2030 nog steeds overbelast zijn met stikstof. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het RIVM en Wageningen University & Research (WUR). In de wet staat dat minimaal de helft van alle stikstofgevoelige gebieden in 2030 geen last meer mag hebben van een te hoge stikstofneerslag. Met beleid dat tot nog toe concreet is uitgewerkt, komt dit percentage volgens een woensdag verschenen rapport uit op 31 procent.

29 februari '24 ( 8:32)

EU-natuurwet kost veel, maar levert meer op

DEN HAAG (ANP) - De uitvoering van de Europese Natuurherstelverordening kost Nederland tot 2050 zo'n 76 miljard euro, maar levert ook meer dan 129 miljard euro op. Dat blijkt uit een schatting van adviesbureaus Berenschot en Arcadis, die demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) woensdag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. "De kosten van niets doen zijn vele malen hoger."

28 februari '24 (13:14)

Op de elektrische deelfiets door recreatiegebieden in Noordoostpolder toeren

Gemeente Noordoostpolder wil recreatiegebieden toegankelijker maken. Daarvoor start de gemeente in het voorjaar met een proef waarbij elektrische deelfietsen bij recreatiegebieden worden geplaatst. Die komen bij vijf gebieden, namelijk in Kraggenburg, het Waterloopbos, het Kuinderbos, op Schokland en bij Wellerwaard, meldt de Stentor.

28 februari '24 (11:17)

Deze gids voert je langs de mooiste treurige plekken van het land

Je wilt een leuke route maken of een mooie bezienswaardigheid bezoeken. Hartstikke fijn, maar op een gegeven moment is het wel eens gebeurd met al die miljoenen groene, fraaie (fiets)routes en attracties. Zin in iets anders? Dan kan de gids Treurtrips je mogelijk helpen. Die brengt je langs de mooiste treurige plekken van Nederland, meldt Fietsersbond.

28 februari '24 (10:06)

Verzet tegen bomenkap Naarderbos: 'Absurd plan'

De bomenkap langs het Naarderbos om een honderden meters lange geluidswal te plaatsen, moet worden tegengehouden door de provincie. Tenminste, dat stelt de provinciale fractie van de Partij voor de Dieren. Volgens de partij leidt de bomenkap in het gebied tot afbraak van de leefomgeving van beschermde dieren die daar leven, meldt NH Nieuws.

28 februari '24 ( 9:38)

Ruim 4 ton voor nieuwe belevingsroute Yerseke Moer

Een nieuwe route die door het natuurgebied Yerseke Moer loopt en waarbij je langs beleefpunten loopt en leert over de omgeving en de geschiedenis. De provincie Zeeland maakt meer dan 400.000 euro voor vrij, zodat het Zeeuwse Landschap aan de slag kan om een belevingsroute te realiseren, meldt provincie Zeeland.

27 februari '24 (11:24)

‘Modderplassen in natuurgebieden bedreiging voor broedvogels’

Door de vele regen ontstaan er onbegaanbare paden in natuurgebieden. Dit volgens IVN Natuureducatie een bedreiging vormen voor broedende vogels en andere dieren die bezig zijn met hun voortplanting. Veel wandel- en fietspaden staan vol modderplassen, waardoor bezoekers de neiging kunnen hebben om van de paden af te wijken. Dat kan echter negatieve gevolgen hebben voor broedende dieren. Daarom wil de natuurorganisatie mensen op het hart drukken om goede schoenen aan te trekken en op de paden te blijven.

27 februari '24 ( 9:24)

Voorjaarsvoordeel bij Interrail: 15% korting

Interrail heeft sinds 20 februari jl. een voorjaarssale van 15%. Deze korting is geldig op alle ‘flexi passen’ en op alle ‘doorlopende passen’. De actie loopt tot 5 maart dit jaar.

26 februari '24 (15:18)

E-bike marktleider in 2023, iets minder fietsen verkocht

De verkoop van nieuwe fietsen in Nederland is vorig jaar wat gedaald. Volgens cijfers van brancheverenigingen RAI en BOVAG bedroeg de verkoop van nieuwe tweewielers in totaal 804.000 stuks, tegen 855.000 in 2022. Daarbij nam de elektrische fiets een marktaandeel in van ruim 56 procent, goed voor 453.000 stuks.