Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waterbedrijven waarschuwen voor kleinere en verslechterde watervoorziening

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Waterbedrijven waarschuwen voor kleinere en verslechterde watervoorziening
Goed en voldoende drinkwater is in Nederland niet meer zo vanzelfsprekend als het altijd leek. De drinkwatervoorziening staat onder druk door droogte, verzilting en een toenemende vraag naar drinkwater. Daarnaast verslechtert de kwaliteit van water door vervuiling vanuit de industrie, de landbouw en huishoudens. De drinkwaterbedrijven gaan in heel Nederland met betrokken partijen praten over noodzakelijke maatregelen om de toekomst van het drinkwater veilig te stellen.

Dat zegt Peter van der Velden, voorzitter van Vewin, de vereniging van waterbedrijven in Nederland. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat rolde woensdagmiddag in Den Haag naast de Hofvijver een blauwe loper uit om aandacht te vragen voor de toekomst van drinkwater. Bij alle waterbedrijven in Nederland is woensdag zo'n blauwe loper uitgerold, aldus Vewin.

Vraag naar water 

Nederland krijgt steeds vaker te maken met warmte en droogte. In mei 2020 moest Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, de klanten al waarschuwen om geen zwembadjes in de tuin meer te vullen en minder lang te douchen. Het bedrijf zag toen piekmomenten in de watervraag die 70 procent hoger waren dan gemiddeld. Dat was op zeer warme dagen, maar de watervraag in heel Nederland stijgt de laatste jaren. Dat komt door bevolkingsgroei en klimaatverandering. Volgens Vitens zal de vraag naar water in 2040 met 30 procent gestegen zijn.

Ook Vewin voorziet problemen in de nabije toekomst. Drinkwaterbedrijven moeten daarom nu de kans krijgen om maatregelen te nemen, zodat straks aan een grotere watervraag kan worden voldaan. De bedrijven willen onder meer flexibeler vergunningen voor het onttrekken van grondwater op warme dagen, zoeken naar nieuwe ondergrondse winlocaties en veel meer aandacht voor duurzaam omgaan met schoon drinkwater.

Door: ANP 

23 februari '24 (14:15)

Van Gogh Drenthe benoemd tot Fietsroute van het Jaar 2024

Op de eerste dag van de Fiets- en Wandelbeurs in de Jaarbeurs Utrecht wordt traditiegetrouw de Beste Fietsroute van het Jaar gekozen. Dit jaar hebben we een Nederlandse winnaar: de Van Gogh Drenthe fietsroute is verkozen tot ‘Beste Fietsroute van het Jaar 2024’. 

23 februari '24 (13:07)

Geen honden toegestaan in Zuid-Hollands natuurgebied: te veel uitwerpselen

Vanaf 1 maart mag je geen hond meer meenemen naar natuurgebied Bilwijk tussen Stolwijk en Haastrecht. Het besluit, genomen door Stichting Zuid-Hollands Landschap, werd gemaakt omdat er te veel mensen waren die de poep van hun honden niet opruimden. De maatregel is genomen omdat de uitwerpselen een negatieve invloed hebben op de lokale natuur, zo meldt Omroep West.

22 februari '24 (11:08)

Zonnepanelen en HVO: steeds meer mensen met camper gaan duurzaam op pad

Het is als camperaar soms wellicht een uitdaging om duurzaam op pad te gaan, maar toch blijken steeds meer mensen met een camper duurzaamheid in acht te nemen. Zo heeft 66 procent inmiddels zonnepanelen op zijn kampeerwagen en tankt 29 procent met het duurzamere dieselalternatief HVO. Dit meldt NKC, die Multiscope hier onderzoek naar liet doen. 

22 februari '24 ( 8:47)

Vanaf late middag trotseert Nederland storm Louis

Nederland krijgt aan het eind van de dag te maken met een storm: Louis. Volgens Weeronline is er vanaf de late middag in het westen al sprake van harde wind, stevige buien en zware windstoten. Halverwege de avond moet het hele land rekening houden met zware windstoten van ruim 80 kilometer per uur.

21 februari '24 (15:25)

Onze beste tips voor optimaal wandelplezier: zo ga je goed voorbereid op pad

Door buiten te zijn geniet je van allerlei verschillende gezondheidsvoordelen, voor zowel jouw geest als lichaam. Ondanks dat ze er te vroeg zijn, kan je er nu toch al van genieten: (beginnend) bloeiende lentebloemen. De perfecte gelegenheid om wandeling te maken dus! Je wilt echter niet met een nat pak thuis komen. Of verdwalen in het bos waar je nog nooit eerder bent geweest. Daarom hebben wij de beste tips voor jou op een rijtje gezet, zodat je ondanks al de bomen tóch het bos blijft zien.

21 februari '24 (14:01)

Fietsersbond niet tevreden met besteding drie miljoen euro Friese fietspaden

De gemeente Súdwest-Fryslân en provincie Friesland doen een investering van drie miljoen euro in het verbeteren van drie fietsroutes in de gemeente. Daar is de Fietsersbond blij mee, maar heeft een kleine kanttekening. Volgens de organisatie kan het geld namelijk beter aan nieuwe fietsroutes langs de Friese Meren kan worden besteed, meldt Omroep Friesland. 

21 februari '24 ( 9:35)

Ook dit jaar gaan Nijmeegse Waalstrandjes in de nacht op slot

Overdag kun je hier heerlijk van de stranden genieten, maar ook dit jaar is het niet mogelijk om een nachtelijk bezoek te brengen aan de Nijmeegse Waalstranden. Om overlast in het gebied te beperken is de beslissing genomen. Van mei tot oktober is het daarom verboden om ’s nachts het gebied te betreden, meldt AD.

20 februari '24 (11:09)

Mensen gedragen zich bijna altijd goed in bossen, maar nog niet altijd

De natuur in ons land staat onder toenemende druk. Stikstofuitstoot, piekbelasting en uiteindelijk – helaas – ook de recreant. Op de Veluwe wordt dit al opgemerkt en steeds meer delen van het grootste natuurgebied van het land worden afgesloten voor bezoekers. Toch blijkt ook dit niet altijd te helpen. Boswachter Clara Wilken ziet ‘op de gekste plekken’ nog mensen voorbij komen, meldt de Volkskrant.

20 februari '24 (10:08)

Gemeente Westland verliest jaarlijks 2 ton met parkeren bij strand

Betaald parkeren. Klinkt als een prima inkomstenbron voor de lokale gemeente. Dat geldt echter niet overal. In een evaluatie over de parkeerplaatsen rondom de strandopgangen blijkt dat de gemeente Westland zélf zo’n 170.000 tot 195.000 euro per jaar betaalt voor het parkeren bij het strand. Een tariefverandering lijkt noodzakelijk, meldt Omroep West.

20 februari '24 ( 8:42)

Wielertoertochten in Vaals mogen blijven van gemeenteraad

Deelnemers aan grote wielertoertochten blijven welkom in de Zuid-Limburgse gemeente Vaals. De gemeenteraad verwierp het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om grootschalige wielertoertochten door het Limburgse heuvelland met duizenden deelnemers te weren uit de gemeente.