Natuurmonumenten: Gelderland moet vee én wolf beschermen

In de provincie Gelderland is geld vrijgemaakt voor de bescherming van schapen en geiten tegen wolfaanvallen. Vanuit de boswachters is er een oproep gekomen om deze subsidieregeling te verruimen voor een beleid dat niet alleen vee beschermt na een aanval maar ook voor preventie en de wolf. Dit meldt Natuurmonumenten.  

Wolf in Nederland 

Wolven worden zo langzamerhand steeds normaler in Nederland. In Gelderland zijn ze al aan hun vierde leg begonnen en dit zal in de komende jaren alleen maar meer worden. Het komt daarom ook voor dat wolven weleens een schaap of een geit doodmaken. De dieren leefden tot een aantal jaar geleden zonder roofdieren.

Subsidie in Gelderland 

Per 2 mei heeft de provincie Gelderland een nieuwe subsidieregeling bedacht voor het geval dat boeren schade door wolven kunnen aantonen. De regeling schiet volgens de boswachters tekort omdat de schadeclaim pas geldig is na een wolvenaanval. Daarnaast moet een wolf twee maal binnen een week hebben aangevallen in dezelfde of een aangrenzende gemeente. Hierdoor wordt er niet ingezet op preventie.

Stroomhekken 

Wolven kunnen effectiever uit de buurt van vee worden gehouden, zo betogen de boswachters. Door het plaatsen van stroomhekken leren ze welke plekken onbegaanbaar zijn. Het beschermen van kleinvee dient op de eerste plaats te komen. In Drenthe kunnen alle boeren beroep doen op een eenvoudige subsidieregeling die ook preventie aanmoedigt. Nu de wolf steeds meer voorkomt is het een goed idee om de regeling door het hele land in te voeren.

Door: Nationale Recreatiegids