Watersport is de nieuwste hype onder recreërend Nederland

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Vooral jonge Nederlanders lijken steeds vaker aangetrokken tot watersport. NBTC en Waterrecreatie Nederland voerden enkele onderzoeken uit over de populariteit van zeilen, roeien en duiken vanaf 2013. Hun onderzoek heeft aangetoond dat deze vormen van recreatie flink in de lift zitten. Dit meldt Pretwerk.  

Jonge recreanten

Uit onderzoek over 2021 is gebleken dat zo’n 3,4 miljoen Nederlanders iets doet aan watersport. De meest populaire activiteiten zijn daarbij sloepvaren, kanoën, surfen en suppen. De grootste groep watersporters heeft een leeftijd van tussen de 18 en 34 jaar. Het onderzoek toonde daarnaast aan dat 1,4 miljoen huishoudens een watersportuitrusting bezit. Dit kunnen sloepen, kajuitboten of supboards zijn.

Corona 

Corona gaf nog eens een extra stimulans aan de watersportindustrie. Van de ondervraagden geeft 15 procent aan dat ze kennismaakten met watersport tijdens de pandemie. NBTC bevestigt dat waterrecreatie en natuurrecreatie in de lift zitten. Doordat men thuis kwam te zitten werden mensen gewezen op de vele plassen, sloten, meren en zeeën die Nederland rijk is.

Landelijke aandacht 

De belangrijkste redenen voor het beoefenen van watersporten komen neer op gezelligheid en ontspanning. Surfers en zeilers zoeken daarnaast vooral de woeste weeromstandigheden op. Vooral in de steeds warmer wordende zomers biedt watersport afkoeling en rust. De provincies die een groter aandeel zien in de waterrecreatie zijn Drenthe, Fryslân, Groningen, Noord-Holland, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland en Overijssel.

Door: Nationale Recreatiegids