Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hittegolven hebben grote gevolgen voor recreatie in de provincie Utrecht

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Op 24 maart 2022 kwamen bezorgde burgers uit de provincie Utrecht bijeen om te spreken over een hitteplan. Steeds vaker merken ze dat er een aanpak moet komen voor het tegengaan van extreme hitte. De toenemende felheid van zonnestralen is een zorgwekkende ontwikkeling voor toeristen, bewoners en recreatieliefhebbers. Daarom moet er een toekomstbestendig hitteplan komen. Dit meldt de provincie Utrecht.  

Maatschappelijke samenwerking 

Vanuit de provincie wordt het dit jaar anders aangepakt dan voorgaande jaren. Elke gemeente moet een zogenaamde hitteregisseur aanstellen. Deze persoon kan inschatten hoe warm het gaat worden en communiceren met woninginstanties. Lokale adviesbureaus worden ook betrokken bij het opstellen van zo’n plan. In het geval van medische noodmaatregelen worden ook lokale huisartsen ingeschakeld. De provincie Utrecht probeert hiermee in te zetten op een maatschappij brede samenwerking.

Hittegolf Portland  

Met dit extreme weer kan zomaar misgaan. Een hittegolf in de Amerikaanse plek Portland bereikte een temperatuur van 46,5 graden vorig jaar. Meer dan 150 inwoners overleefden de warmte niet. Door slecht geïsoleerde en te warme woonruimtes kunnen de meest kwetsbare mensen het slachtoffer worden van de extreme hitte. Klimaatexperts hebben al gewezen op de toenemende frequentie van extreem weer.

Armste wijken vangen de grootste klappen 

Het bijkomstige sociaaleconomische vraagstuk is de onmacht waarmee veel bestuurslagen worden geconfronteerd. De beste oplossing voor zonnewering zou het planten van nieuwe bomen en grasvelden zijn of het uitbreiden van woonruimtes. Gezien de krapte op de woningmarkt en het uitblijven van omvangrijke investeringen in de huizensector zullen er ongetwijfeld slachtoffers vallen als er niets wordt gedaan aan het ruimtelijke vraagstuk. Gevolgen van hittestress zijn vermoeidheid, concentratieproblemen en duizeligheid. Mensen uit armere wijken lijden doorgaans meer onder de gevolgen van hun economische ongeluk. Een hittegolf zou hun malaise alleen maar versterken.

De Provincie hoopt in 2023 een solide hitteplan te hebben. Wat er in de tussentijd wordt gedaan blijft vooralsnog onduidelijk. 

Door: Nationale Recreatiegids 

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.

15 april '24 ( 8:53)

Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.

12 april '24 (13:39)

Weinig toiletten op Noord-Hollandse stranden: ‘Mensen poepen in de duinen’

Neem naast een handdoek en een schep ook een emmertje mee als je naar een strand in Noord-Holland gaat. Er zijn namelijk veel te weinig openbaar toegankelijke wc’s op de stranden langs de Noordzee. Dat zegt de Toiletalliantie van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Het leidt tot vieze gevolgen. “Mensen plassen of poepen in zee of in de duinen”, meldt NH Nieuws.

12 april '24 (11:18)

Gemeente Arnhem druk in de weer met klimaat en vergroenen

De gemeente Arnhem is druk bezig om zijn steentje bij te dragen aan de verduurzaming en vergroening van het land. Om daad bij woord te zetten is de gemeente de afgelopen tijd druk bezig geweest met het verkennen en uitvoeren van manieren om te vergroenen. Zo worden er in de haven van Arnhem de komende tijd 17 bomen geplant en wordt er 1221 vierkante meter extra groen aangebracht. Daarnaast opende de gemeente de nieuwe doorfietsroute van Arnhem naar Velp, meldt de gemeente.

12 april '24 (10:12)

'Laat geldpotjes van gemeenten voor groene tuin niet liggen'

Veel mensen kunnen een beroep doen op de geldpotjes van gemeenten om hun tuin te vergroenen. Nederlanders met woningen, waarvan de tuinen volop zijn betegeld en het in de zomer snikheet is, of waar de tuin na een plensbui onder water staat, kunnen er goed aan doen om de subsidies van hun gemeenten te checken. Uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer blijkt namelijk dat ruim de helft van de gemeenten in ons land hiervoor geldpotjes heeft. IVN Natuureducatie roept mensen daarom op om in actie te komen: voor de eigen gezondheid, maar natuurlijk ook voor de flora en fauna in tuinen.