Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wandelen op het randje tussen Noord-Holland en Utrecht

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Tegenwoordig zijn de grenzen van onze provincies tot op de millimeter uitgerekend in onze kaarten. Tijdens topografie leert iedereen waar zijn of haar provincie begint en eindigt. Maar hoe deed men dit voor Google Maps? Met de zogenaamde grenspalen. Verspreid over heel Noord-Holland staan nog steeds grenspalen die een interessante wandelroute vormen. Dit meldt de provincie Noord-Holland.  

Hoe herken je een grenspaal? 

Vroeger werden grenspalen geplaatst op plekken waar de grens een knik maakte. Dit was bedoeld om het einde aan te geven van een gemeente, een landgoed, een jachtgebied of een provincie. Het was mogelijk om via de paal af te leiden wie de eigenaar van het grondgebied was. Een goed voorbeeld is de Leeuwenpaal 18 aan de Maartensdijk in Hilversum.

Deze paal markeert de historische grens tussen Utrecht en Holland. Aan de Noord-Hollandse kant vindt men de iconische staande leeuw uit het wapen. Aan de andere kant van de paal vindt men het wapen van Het Sticht, de oude benaming voor het Bisdom Utrecht. Voor de komst van de ANWB-paddenstoelen gebruikten reizigers deze palen om te navigeren door de onverharde wegen en drassige moeraslanden.

Harde of zachte grens? 

Anno 2022 worden grofweg dezelfde grenzen tussen deze twee provincies aangehouden. Tegenwoordig zijn de contouren hiervan tot in de puntjes uitgewerkt. Provinciale grenzen betekenen in de praktijk meer dan je zou denken. Iedere provincie heeft weer andere volksvertegenwoordigers, andere centrumregio’s, andere inkomstenbronnen en andere vergunningsregels.

Bestuurders van de ene provincie stoppen in principe met het maaien van gras als ze bij de rand van hun gebied komen. De uitzondering blijft uiteraard nood. Bij een crisissituatie zullen dichtstbijzijnde provincies altijd grensoverschrijdend te hulp schieten. Men blijft immers landgenoten.

Ben je benieuwd naar het bijzondere verleden achter grenspalen? Op diverse wandelsites zijn boeken te koop voor mogelijke grenspaalroutes. Volg deze link voor meer informatie.

Door: Nationale Recreatiegids

Beeld: Provincie Noord-Holland 
 

11 september '24 (12:30)

Bronstperiode edelherten aangebroken: activiteiten op Hoge Veluwe

Het einde van de zomer nadert en dat betekent dat je weer burlende edelherten in de Hoge Veluwe kunt zien, en vooral horen! De mannetjes gaan weer op zoek naar een partner en maken daarbij het kenmerkende burlgeluid. Natuurorganisaties nemen je mee het Park De Hoge Veluwe in vanuit de wildobservatiehut de bronstige edelherten te spotten.

11 september '24 (11:19)

Door stekelige plant verhuist kudde konikpaarden van Lelystad naar Groningen

Dinsdag zijn alle konikpaarden door Staatsbosbeheer uit het Oostvaardersveld bij Lelystad gehaald en naar natuurgebied Lauwersmeer gebracht. Het gaat om 55 paarden die zijn verhuisd, uit een kudde van 70. De overige 15 paarden worden geslacht, meldt Omroep Flevoland.

10 september '24 (11:02)

Woensdag code geel om hagel, onweer en windstoten

Voor woensdag heeft het KNMI code geel afgegeven in alle provincies behalve Limburg. Het weerinstituut verwacht dan flinke onweersbuien, plaatselijke windstoten, hagel en veel regen, meldt Hart van Nederland.

10 september '24 ( 9:50)

Volgende week gedeeltelijke supermaansverduistering

Op woensdag 18 september is er sprake van een gedeeltelijke supermaansverduistering. Dan beweegt de maan zich door de schaduw van de aarde, zodat op een deel van het maanoppervlak geen direct zonlicht meer valt. Ook staat de maan dan dicht bij de aarde en is er dus sprake van een supermaan. Om de maansverduistering te zien moet je wel vroeg je wekker zetten, meldt Weeronline.

09 september '24 ( 9:06)

60 bruinvissen geteld tijdens eerste Walvistelling

Ruim tweehonderd vrijwilligers hebben zaterdag tijdens de allereerste Nationale Walvistelling in totaal zestig bruinvissen gespot, waaronder een moeder met een kalf. Ook is er mogelijk een dolfijn, die ook tot de walvisachtigen behoort, waargenomen, laat de Stichting Rugvin zondag weten.

09 september '24 ( 8:57)

Vermiste persoon in het water gevonden bij botenshow in Aalsmeer

Een in het water vermist geraakte persoon is zaterdagavond in Aalsmeer overleden, melden de hulpdiensten. Volgens NH Nieuws gebeurde dat tijdens een verlichte botenshow die werd afgesloten met vuurwerk.

06 september '24 (12:28)

130 hectare bijzondere natuur in de Elster Buitenwaarden

De provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, Utrechts Landschap, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Rhenen hebben gezamenlijk 130 hectare natuur in de Elster Buitenwaarden hersteld. Dit natuurgebied voldoet nu aan de doelen van het Natuurnetwerk Nederland, Natura 2000 en de Kaderrichtlijn Water (KRW), meldt de provincie Utrecht.

05 september '24 ( 9:50)

Aftrap campagne tegen illegaal gebruik fatbikes door jongeren

Het is levensgevaarlijk én verboden om met 60 kilometer per uur op je fatbike of andere elektrische fietsen te maken. Om illegaal gebruik van e-bikes onder de aandacht te brengen en te bestrijden, trapt minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat vandaag de campagne ’t kan hard gaan’ af, specifiek gericht op jongeren en hun ouders. Dit meldt Rijkswaterstaat. 

04 september '24 (10:17)

Mogelijk flinke stijging tarieven veerdienst Texel

Een officieel besluit moet nog volgen, maar het lijkt erop alsof de veerdienst naar Texel, Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO), de prijzen flink gaat verhogen. Het bedrijf kampt vanwege toegenomen kosten en slechts een lichte stijging van het aantal passagiers met een verlies van ruim 1,6 miljoen euro, meldt NH Nieuws.

04 september '24 ( 9:51)

Kabinet schrapt plannen natuurbeleid NPLG

De NOS kwam vanochtend met het nieuws dat landbouwminister Femke Wiersma (BBB) een streep zet door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Dit houdt in dat provincies zich niet meer aan de huidige programma’s voor natuurbehoud en -bescherming en stikstofproblematiek hoeven te houden. Het is niet duidelijk wat voor alternatief plan er komt, meldt NOS.