Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Recreatieve fietsers zijn tevreden over Nederlandse fietspaden

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Hobby- en plezierfietsers stappen vaker dan vijf jaar geleden op de fiets. ANWB liet een onderzoek uitvoeren onder 9156 fietsers en kwam tot de conclusie dat Nederlanders over het algemeen tevreden rondfietsen door ons Kikkerlandje. Wel zijn er enkele verbeterpunten en is er nogal onderscheid tussen de provincies. Dit meldt de ANWB. 

Beste provincie om te fietsen 

Het rustgevende Drenthe scoort het beste wat betreft recreatief fietsen, met een uitstekende 8,5. De provincie wordt gevolgd door Gelderland en Zeeland. Recreatief fietsen in Nederland is vergeleken het jaar 2016 hoger beoordeeld, van een 8,0 naar een 8,2 gemiddeld.

Verbeterpunten 

Fietsers gaven over het algemeen aan dat veiligheid en comfort behoren tot algemene verbeterpunten. Smalle fietspaden, drukke fietspaden en snelheidsverschillen behoorden tot de meest concrete klachten. Een negatieve ontwikkeling was daarnaast asociaal weggedrag. In 2016 werd deze klacht bijna uitsluitend genoemd in de Randstad. Tegenwoordig noemen fietsers buiten de Randstad dit ook als een hindernis. 

E-bikes 

Ruim de helft van de betrokken ondervraagden maakt gebruik van een e-bike voor recreatie. Dit is ook een stijging ten opzicht van 2016, toen dit getal rond de 32% lag. De ANWB wijdt deze stijging aan de explosieve verkoop van e-bikes onder fietshandelaren. De aanschaf van e-bikes is evenredig verspreid over alle leeftijdsgroepen. 

Autogebruik 

Opvallend is dat fietstochten die starten vanaf een autoparkeerplaats ook zijn toegenomen ten opzichte van 2016. Hier zag de ANWB een stijging van 13 naar 19%. Daar komt bij dat een kwart van de e-bikers alsnog een auto meeneemt om een gebied met de fiets te verkennen. Ondanks de lovende signalen over meer elektrisch fietsverbruik valt hier ook een stijging in het aantal autokilometers waar te nemen. Parkeerplaatsen voor fietsrecreatie zijn daarnaast drukker geworden.

Door: Nationale Recreatiegids

Beeld: ANWB

24 april '24 (10:25)

Provincie Groningen zet in op de voetganger

De provincie Groningen heeft een nieuw beleid opgesteld voor mensen te voet. In de ‘loopagenda 2024-2027’ staat beschreven hoe de provincie de komende jaren met onderzoeken, samenwerkingen en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor voetgangers. Daar is 1 miljoen euro voor uitgetrokken, meldt de provincie.

23 april '24 (12:44)

Gemeente Utrecht zet subsidie Verkeerstuin stop: petitie gestart

Per 1 januari 2025 wordt het voortbestaan van de Verkeerstuin Utrecht een stuk lastiger. Vanaf dat ontvangt de verkeerstuin namelijk geen subsidie meer. Die bijdrage van 40.000 euro is cruciaal om de deuren open te kunnen houden, aldus RTV Utrecht.

23 april '24 (11:54)

Na grondige restauratie is Jachtslot Mookerheide weer open voor publiek

Bezoekers van de Mookerheide bij Nijmegen kunnen vanaf afgelopen weekend hun wandeling door het natuurgebied weer uitbreiden met een bezoekje aan het jachtslot. Die is de afgelopen jaren door Natuurmonumenten weer in oorspronkelijke stijl herteld en heropende afgelopen weekend weer haar deuren. Aan het interieur en exterieur van het hoofdgebouw en de zijvleugel van het slot zijn in de kenmerkende Jugendstil gerestaureerd, meldt Natuurmonumenten.

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.

15 april '24 ( 8:53)

Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.