Lever gratis afval in tijdens de Haagse opruimdagen

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Nederlanders produceren veel afval. Veel van ons komen om in de plastic verpakkingen, verouderde opladers en rondslingerende stoelen. Huishoudelijk vuil heeft een zichtbare impact op onze leefomgeving. Na een succesvolle inzamelingsactie vorig jaar hebben gemeentes verspreid over heel Nederland dit jaar weer ingezet op meerdere opruimdagen. Dit meldt de Gemeente Den Haag. 

Toename restafval 

De afgelopen 25 jaar nam het CBS een enorme stijging in huishoudelijk afval waar. Veel huishoudens zagen ook hun maandelijkse hoeveelheid afval toenemen tijdens de coronapandemie. Daar staat tegenover dat er ook meer afval wordt ingezameld en verwerkt. De stijging van 2019 naar 2020 betrof zo’n 6.8% in het totale afvalvolume, de grootste stijging sinds 1997. Het CBS merkte vooral een toename in huishoudelijk restafval en GFT-afval. De stijging zit hem deels in de toenemende vraag naar thuisbezorgde verpakkingen.

Den Haag ruimt op 

De Gemeente Den Haag heeft daarom tussen 29 maart en 28 juni zeven verschillende opruimdagen op zeven verschillende locaties georganiseerd. Voor bewoners is het mogelijk om gratis grofvuil, oude fietsen, kleine elektrische apparaten en klein chemisch afval in te leveren. Let op: Bouw- en sloopafval valt heir niet onder. Als u niet in staat bent om het in te leveren op de aangewezen dagen dan is het ook mogelijk om grofvuil te laten ophalen. Aanmelden kan via deze link

Het belang van opruimen

Het behoud van een schone leefomgeving is erg belangrijk voor het welzijn van iedereen. Wandelaars en fietsers genieten van een opgeruimde omgeving. Dieren en planten kunnen leven in een gezonde natuur. Al het organische leven op aarde profiteert van een schone planeet zonder rondzwervend afval. 

Door: Nationale Recreatiegids