Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rijk, Provincie en Gemeentes vechten tegen plastic in Biesbosch

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De Biesbosch heeft een groot zwerfafvalprobleem. Instanties van hoge tot lage bestuurslagen zijn daarom een samenwerkingsverband aangegaan om het natuurgebied de komende jaren flink op te ruimen. Dit meldt Staatsbosbeheer.   

Van Rijkswaterstaat tot de Provincie Noord-Brabant en van de Gemeente Dordrecht tot het Waterschap Rivierenland: allen zijn ze het er over eens dat het afval in de Biesbosch buitenproportionele schade toebrengt aan dier en mens. Onder de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’ hopen de betrokken instanties het doel te halen van een plasticvrije Maasdelta in 2030. Door de geografische mechanismen van de Biesbosch zorgen oevers en geulen voor een soort natuurlijk vangnet waar blikjes, flesjes en snackverpakkingen vast in blijven hangen.

Bewezen maatregelen 

Concrete stappen die de instanties zetten zijn in de eerste plaats heldere campagneborden. Er is een budget vrijgemaakt voor reclames en waarschuwingen in en rondom het natuurgebied. Dit moet bezoekers nogmaals wijzen op de schadelijke effecten van natuurvervuiling. Tevens worden er extra afvaltasjes uitgedeeld en komen er op drukbezochte plekken meer afvalbakken. Daarnaast organiseert Staatsbosbeheer diverse schoonmaakacties in het voor- en najaar. Rijkswaterstaat onderzocht eerder dit jaar hoe je met concrete acties zwerfafval kan terugdringen. Uit pilots en experimenten bleek dat het met de bovengenoemde maatregelen mogelijk is om zo’n 77% minder zwerfafval aan te treffen op bepaalde rivierstranden.

Start schoonmaakcampagne  

De schoonmaakcampagne begint op 12 maart in de gemeenten Altena, Dordrecht en Drimmelen. Van 09:30 tot 13:00 kunnen vrijwilligers meehelpen om het bos op te ruimen. Er wordt gezorgd voor materiaal om schoon te maken en voor de plekken waar dit van toepassing is kunnen deelnemers meevaren met een open boot. Omwille van logistieke voorbereidingen is aanmelden verplicht via deze link.  

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker 

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.

15 april '24 ( 8:53)

Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.

12 april '24 (13:39)

Weinig toiletten op Noord-Hollandse stranden: ‘Mensen poepen in de duinen’

Neem naast een handdoek en een schep ook een emmertje mee als je naar een strand in Noord-Holland gaat. Er zijn namelijk veel te weinig openbaar toegankelijke wc’s op de stranden langs de Noordzee. Dat zegt de Toiletalliantie van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Het leidt tot vieze gevolgen. “Mensen plassen of poepen in zee of in de duinen”, meldt NH Nieuws.

12 april '24 (11:18)

Gemeente Arnhem druk in de weer met klimaat en vergroenen

De gemeente Arnhem is druk bezig om zijn steentje bij te dragen aan de verduurzaming en vergroening van het land. Om daad bij woord te zetten is de gemeente de afgelopen tijd druk bezig geweest met het verkennen en uitvoeren van manieren om te vergroenen. Zo worden er in de haven van Arnhem de komende tijd 17 bomen geplant en wordt er 1221 vierkante meter extra groen aangebracht. Daarnaast opende de gemeente de nieuwe doorfietsroute van Arnhem naar Velp, meldt de gemeente.

12 april '24 (10:12)

'Laat geldpotjes van gemeenten voor groene tuin niet liggen'

Veel mensen kunnen een beroep doen op de geldpotjes van gemeenten om hun tuin te vergroenen. Nederlanders met woningen, waarvan de tuinen volop zijn betegeld en het in de zomer snikheet is, of waar de tuin na een plensbui onder water staat, kunnen er goed aan doen om de subsidies van hun gemeenten te checken. Uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer blijkt namelijk dat ruim de helft van de gemeenten in ons land hiervoor geldpotjes heeft. IVN Natuureducatie roept mensen daarom op om in actie te komen: voor de eigen gezondheid, maar natuurlijk ook voor de flora en fauna in tuinen.