Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Laat aangetroffen zeehonden liggen tijdens Eunice

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Door het onstuimige weer van de stormen Dudley en Eunice wordt ons land al enkele dagen geteisterd. Hierdoor is het mogelijk dat zeehonden aanspoelen in de kustgebieden. Het advies is volgens deskundigen om de diertjes te laten liggen. Ook wordt het afgeraden om honden los te laten omdat ze hun natte broeders en zusters kunnen laten schrikken. Dit meldt onder andere de Provinciale Zeeuwse Courant.    

Zeehonden tijdens storm 

Meestal hebben zeehonden weinig last van een storm. Ze blijven grotendeels onder water en surfen soms mee op een golf. Dit kan er toe leiden dat sommigen na een storm aan de kust belanden. Vaak zijn de beestjes uitgeput en zoeken ze een plaatsje om te rusten. Het is dan ook zaak dat honden aangelijnd blijven. In een gevecht delven zeehonden vaak het onderspit, mede doordat ze geen landdieren zijn en door hun lage energieniveau's.  

Geschiedenis van zeehonden in Nederland 

De afgelopen decenia is de zeehondenpopulatie in Nederland enorm gegroeid. Toen Lenie ‘t Hart in de jaren zeventig haar noodopvang in Pieterburen opende was het dringend nodig om de magere populatie in de Waddenzee op peil te houden. De zeehondenjacht werd in 1962 afgeschaft door een te grote vraag naar producten afkomstig van de knuffelbare diertjes. Destijds was het gebruikelijk om het vlees, de vachtjes en het vet te gebruiken in allerlei producten zoals kleding, verf en olie.  

Explosieve groei 

Nadat de zeehondenjacht stopte nam de populatie weer explosief toe in de Nederlandse kustgebieden. In zo'n 30 jaar is de zeehondenpopulaite bijna 5 keer verdubbeld, meldde Trouw. Dit gaf een lucratieve impuls voor het toerisme rond zeehondencentra. Gevolg is wel dat er steeds vaker één opduikt in plaatsen waar ook veel mensen zijn. Onlangs berichtte De Gelderlander dat er een verdwaalde zeehond was gespot in het Duitse plaatsje Duisburg. 

Als men een aangespoelde zeehond aantreft is het aangeraden om niet dichterbij te komen. Mocht het beest gewond zijn of verstrikt in een net dan kan het beter zijn om 114 te bellen. Wees in ieder geval voorzichtig. De kaken van het dier zijn gemaakt voor de jacht, ondanks hun knuffelige voorkomen. 

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila tukker 

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.

15 april '24 ( 8:53)

Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.

12 april '24 (13:39)

Weinig toiletten op Noord-Hollandse stranden: ‘Mensen poepen in de duinen’

Neem naast een handdoek en een schep ook een emmertje mee als je naar een strand in Noord-Holland gaat. Er zijn namelijk veel te weinig openbaar toegankelijke wc’s op de stranden langs de Noordzee. Dat zegt de Toiletalliantie van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Het leidt tot vieze gevolgen. “Mensen plassen of poepen in zee of in de duinen”, meldt NH Nieuws.

12 april '24 (11:18)

Gemeente Arnhem druk in de weer met klimaat en vergroenen

De gemeente Arnhem is druk bezig om zijn steentje bij te dragen aan de verduurzaming en vergroening van het land. Om daad bij woord te zetten is de gemeente de afgelopen tijd druk bezig geweest met het verkennen en uitvoeren van manieren om te vergroenen. Zo worden er in de haven van Arnhem de komende tijd 17 bomen geplant en wordt er 1221 vierkante meter extra groen aangebracht. Daarnaast opende de gemeente de nieuwe doorfietsroute van Arnhem naar Velp, meldt de gemeente.

12 april '24 (10:12)

'Laat geldpotjes van gemeenten voor groene tuin niet liggen'

Veel mensen kunnen een beroep doen op de geldpotjes van gemeenten om hun tuin te vergroenen. Nederlanders met woningen, waarvan de tuinen volop zijn betegeld en het in de zomer snikheet is, of waar de tuin na een plensbui onder water staat, kunnen er goed aan doen om de subsidies van hun gemeenten te checken. Uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer blijkt namelijk dat ruim de helft van de gemeenten in ons land hiervoor geldpotjes heeft. IVN Natuureducatie roept mensen daarom op om in actie te komen: voor de eigen gezondheid, maar natuurlijk ook voor de flora en fauna in tuinen.

11 april '24 (11:29)

Wandelnetwerken vaak gebruikt en scoren vooral in Drenthe goed

Uit onderzoek van Stichting Wandelnet blijkt dat wandelnetwerken vaak worden gebruikt door wandelaars. Ruim 70 procent van de 3.000 ondervraagden uit de provincies Drenthe, Overijssel, Utrecht en regio’s Noord- en Midden Limburg en Zuid-Limburg loopt weleens op een route van een wandelnetwerk. In Drenthe zijn ze vooral enthousiast over de duidelijkheid en vindbaarheid van de bewegwijzering. Gemiddeld scoren de wandelnetwerken een 8,0. Dit meldt Wandelnet.

09 april '24 ( 8:54)

Limburg hoopt fietstoerisme te spreiden met extra route Gold Race

Limburg hoopt de grote hoeveelheid fietstoeristen in het zuiden van de provincie wat beter te spreiden door het aantal routes van de Amstel Gold Race uit te breiden. Drie delen van het parcours van de Nederlandse wielerklassieker, die komende zondag weer wordt verreden, zijn al jarenlang met bordjes aangegeven zodat ook amateurwielrenners ze kunnen rijden. Daar is nu een extra route bij gekomen, die wat noordelijker ligt.