Normal_pexels-photo-5618638

 Zowel in delen van België als van Frankrijk is voor vrijdag code oranje afgekondigd wegens storm Eunice. De storm kan voor rukwinden van ruim 140 kilometer per uur zorgen. Mogelijk wordt in het westen van Vlaanderen nog opgeschaald naar code rood.

In Frankrijk geldt de waarschuwing voor vier departementen langs de kust. In een groot deel van het land is code geel afgekondigd. De Franse weerdienst Météo France waarschuwt voor verstoord vlieg- en treinverkeer, evenals schade aan stroomleidingen.

In België is code oranje afgekondigd voor het grootste deel van Vlaanderen. In de rest van het land geldt code geel. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) waarschuwt voor "aanzienlijke" schade. Ook kan het verkeer "ernstig gestoord" worden. De provincie Vlaams-Brabant sluit vrijdag alle provinciale parken. In bijvoorbeeld Antwerpen en Brussel gaan parken en begraafplaatsen op slot.

Ook in Nederland geldt vrijdag code oranje voor storm Eunice. Vanaf 14.00 uur ligt het treinverkeer hier stil. In delen van het Verenigd Koninkrijk is een zeldzame code rood afgegeven.

Door: ANP